Utanför Margaret Thatchers hem vid Chester Square i Belgravia har det samlats blommor under eftermiddagen och kvällen. Foto: Patrik Holmström/Sveriges Radio.

Världsledare om Thatcher

"Spelade avgörande roll"
2:10 min

I eftermiddag kom beskedet att Storbritanniens förra premiärminister Margret Thatcher har avlidit. Och hela dagen har kondoleanser från hela världen strömmat in.

Utanför den förra premiärministerns hem i centrala London har människor lagt blommor.

--Jag hade äran att få träffa henne några gånger och även på ett personligt plan var hon en oerhört karismatisk person säger David Berens som många andra idag lag blommor här utanför Margaret Thatchers hem på Chester Sqare i London.

Från hela världen har kondoleanser strömmat in. Den forne Sovjetledaren Mikhail Gorbatjov, som Thatcher tidigt identifierade som en man att göra affärer med, skriver att hon var en stor politiker  och den amerikanske presidenten Barak Obama kallar henne en sann amerikavän.

Men här i Storbritannien var hon en kontroversiell ledare också delade landet. Hennes ”hårda nypor” i uppgörelsen med fackföreringarna på 80-talet och omfattande privatiseringar gjorde henne till och med hatad i många läger.

– Margret Thatcher och hennes tid som premiärminister gjorde stor skada för många människor. Människor i som tillhörde arbetarklassen i runt om i England men också här på Irland, säger ledaren för det republikanska partiet Sinn Fein på Irland.

Men annars har politiker från höger till vänster här hyllat Margret Thatcher idag. Oppositionsledaren Labours Ed Milliband sa att även om man inte höll med om mycket av det hon gjorde så måste man respektera det hon åstadkom och hennes personliga styrka. Hon spelade en avgörande roll för dagens brittiska politiker, säger han till BBC. 

Premiärministern David Cameron som avbrutit sin rundresa i Europa och kallat in parlamentet för en extra session på onsdag för att hylla Margret Thatcher, sa att hon trotsade alla odds när hon blev Storbritanniens första kvinna på posten som premiärminister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".