Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oklara regler kring barn födda av surrogatmödrar

Väldigt rörigt kring barnen
2:19 min
Det är oklart vilken rättslig status barn som föds av surrogatmödrar utomlands och som kommer till Sverige. Statens medicinsketiska råd kräver nu att regeringen skyndar på med lagstiftningen. Arkivbild: Fredrik Sandberg/Scanpix

Det är inte olagligt att använda sig av en surrogatmamma i ett annat land, men det är oklart vilken rättslig status barnen som kommer till Sverige. Socialstyrelsen räknar med att minst 100 barn har kommit till Sverige de senaste åren, efter att ha fötts av surrogatmödrar i utlandet.

Statens medicinsketiska råd kräver att regeringen skyndar på med lagstiftningen som rör de barn som kommer till Sverige efter att ha fötts av en surrogatmamma utomlands. Som det är nu kan det dröja många månader innan föräldrarna blir barnets vårdnadshavare, och det är problematiskt säger Kjell Asplund, ordförande i rådet.

– Ja, det är väldigt oredigt kring dom här barnen, vilken rättslig status de har, när de kommer med sina föräldrar till Sverige, säger Kjell Asplund på Statens medicinsketiska råd. 

Det vill säga vem som är barnets föräldrar?

– Vem som är barnets föräldrar och om barnet är svensk medborgare eller inte. Det måste klargöras.

Svenska myndigheter uppskattar att minst 100 barn har kommit till Sverige de senaste åren efter att ha fötts av surrogatmödrar utomlands. Det är inte olagligt att anlita en surrogatmamma i ett annat land, men när familjerna kommer till Sverige är regelverket alltså otydligt enligt Kjell Asplund.

Det här är en mycket angelägen situation som borde vara enkelt att lösa enligt de juridiska bedömningar som vi har i alla fall.


Varför är det så brådskande?

- Ja det handlar om det sociala skyddsnätet, om någonting går snett, om man behöver stöd från socialtjänsten t ex, eller från sjukvården, vad har barnet för status, det är oklart.

Trebarnsföräldrarna Robert och Fredrik Skoglund fick i somras tvillingar med hjälp av en surrogatmamma i Indien. Fredrik är biologisk pappa till barnen, men det tog åtta månader innan maken Robert fick adoptera tvillingarna, vilket han är mycket kritisk till.

 – Om Fredrik skulle köra ihjäl sig vad händer då? Ja, då har vi ingen biologisk pappa längre. Kan jag adoptera då fast dom inte har nån biologisk pappa.  Det är massor av sådana där frågeställningar som poppar upp.

Trots att regeringen fick uppdrag av riksdagen att se över frågor om surrogatmoderskap för ett års sen har inte en utredning satts igång. Statens medicinsketiska råd anser att det går för långsamt och har tidigare skrivit brev till justitiedepartementet och bett om att just den här fråga ska behandlas skyndsamt.  Senaste budet från justitieminister Beatrice Ask är att direktiven till en utredningen ska bli klara före sista maj.

– Men vi ser naturligtvis att det är ett problem för de här barnen, därför att de hamnar i ett mellanläge och just därför är det viktigt att vi får en bra lagstiftning, som håller framöver, och då ska man göra ett gediget hantverk när man tar fram en sån lagstiftning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".