1 av 2
Rättegång i Attunda tingsrätt mot den så kallade Södermannen. Foto: Scanpix.
2 av 2
Polisens foto av Södermannens bostad i Solletuna. Foto: Polisen/handout.

Södermannen döms för våldtäkt mot barn

"Flickan har lämnat logiska svar"
1:32 min

Den så kallade Södermannen, som dömts för serievåldtäkter i Göteborg och Stockholm under 70- och 80-talet, har nu dömts till fyra års fängelse för våldtäkt mot barn.

Först kallades han Hagamannen, eftersom han härjade i stadsdelen Haga i Göteborg. På 80-talet våldtog han kvinnor på Södermalm i Stockholm och därför kallas han numera Södermannen. Han överföll kvinnor i deras hem.

I det nya fallet har han haft samlag med en socialt utsatt flicka, när hon var 14 år gammal. Detta var i maj 2010.

Efter att hon fyllt 15 år fotsatte den nu 65-årige mannen att betala henne för sex. Han har också försett henne med droger. I sitt hem har han haft en cannabisodling.

Flickan besökte mannen för att få droger, men då Södermannen sa till henne att hon inte kunde betala med annat än sex, byttes droger mot sex. Åklagaren menar att mannen har utnyttjan flickan, då hon befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd på grund av narkotikapåverkan. Men ett sådant tillstång har inte kunnat påvisas.

Samlagen ägde rum i mannens bostad och i en husvagn på en campingplats.

Mannen döms för våldtäkt mot barn, köp av sexuell handling av barn och narkotikabrott. Han döms till fyra års fängelse av Attunda tingsrätt. Han tvingas också betala 160 000 kronor i skadestånd till flickan.

Bakgrund: Dömd för 16 våldtäkter

I april 1975 dömdes den nu 65-årige mannen till fyra års fängelse för tio våldtäkter, ett våldtäktsförsök och för fyra grova hemfridsbrott då han tog sig in hos kvinnor med avsikt att våldta dem. Brotten begicks i Göteborg januari 1971-september 1974.

För överfallen på Södermalm oktober 1978-augusti 1982 dömdes han i april 1983 till rättspsykiatrisk vård. Han dömdes för sex våldtäkter, två våldtäktsförsök, två andra typer av sexbrott och för att ha spionerat på en kvinna genom hennes brevinkast.

Källa: Domar från Stockholms respektive Göteborgs tingsrätt (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".