Valdo Kalm vd för telekombolaget EMT. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.

Fler utländska företag investerar i Estland

"BNP stiger tack vare det här skiftet"
1:54 min

Estland har påbörjat ett skifte från klassisk industri till mer avancerad industri inom IT-sektorn. Övergången till euro har bidragit till att fler utländska företag nu vågar investera i Estland, säger Valdo Kalm, vd för det estniska telekombolaget EMT.

Förändringen har skett de två senaste åren och införandet av euron har gjort att fler företag investerar i Estland.

– Vi har fått en pålitligare ställning i och med euron, säger Valdo Kalm som också är vice ordförande i den estniska arbetsgivarföreningen.

Hans egen bransch är ett bra exempel på satsningar inom den mer avancerade teknologin. Telekombolaget EMT, där det just har varit möte här på huvudkontoret i Tallinn, ägs av Telia Sonera som förra året valde att lägga sitt IT-utvecklingscenter i Tallinn.

Ett annat företag är ABB som har valt att inte bara investera i maskiner utan också i utveckling av produkter i Estland.

Landet är beroende av en stark export. Numera inte bara inom klassisk mekanisk utrustning, mat och trävaror utan också mer avancerad elektronik och kunskap. Svenska Skype är till exempel utvecklat i Estland.

Landet har återhämtat sig starkt efter den ekonomiska krisen som drabbade alla de baltiska länderna. Förra året växte BNP med tre procent. Årets tillväxt väntas bli densamma eller lite större. Det beror bland annat på skiftet till mer avancerad teknologisk industri, säger Valdo Kalm.

– Företagen går med vinst, lönerna stiger och BNP stiger tack vare det här skiftet, säger Valdo Kalm, vd för telecombolaget EMT och vice ordförande i den estniska arbetsgivarföreningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".