Till höger Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Foto: Scanpix.

Hoten från Nordkorea trappas upp

SR:s Asienkorrespondent Nils Horner om Nordkoreas nya hot
6:44 min

Konflikten mellan Nord- och Sydkorea trappas upp dag för dag. Japan mobiliserar sitt luftförsvar i Tokyo och Nordkorea har uppmanat utlänningar att lämna landet.

Även om hoten från Nordkorea inte är en ny företeelse, finns den här gången ett flertal osäkra faktorer som fått nervositeten att stiga hos omvärlden.

Den största rädslan är att Nordkoreas nye ledare Kim Jong-Un ska måla in sig i ett hörn med de hot och den stenhårda krigsretoriken, som fått omkringliggande länder som Japan och Sydkorea att mobilisera i allt högre grad.

Det säger Nils Horner, Sveriges Radios Asienkorrespondent, som befinner sig i Sydkoreas huvudstad Seoul.

Misstankar om att Nordkorea planerar en ny raketuppskjutning har fått Japan att placera ut Patriot-robotar i Tokyo inför eventuella militära attacker. Robotar ska också placeras ut på Okinawa-öarna.

Japan har placerat ut luftvärnsrobotar förut, inför tidigare nordkoreanska raketuppskjutningar.

Även om man inte räknar med en regelrätt attack från Nordkorea, så fungerar patriot-robotarna som en säkerhet ifall en raketuppskjutning skulle gå snett.

Ja, man kan ju få tekniska problem vid en uppskjutning och då vill Japan kunna skydda sig om en raket skulle komma på avvägar. Tokyo har 30 miljoner invånare och man vill vara säker på att kunna skydda staden om något skulle gå fel, säger Nils Horner.

I grunden skiljer sig inte den nu uppkomna situationen från tidigare hot från Nordkorea. Förutom på en punkt – både Nordkorea och Sydkorea har fått nya ledare som gått hårt ut i det senaste ordkriget.

Man är rädd för att Kim Jong-Un inte ska kunna ta sig ut ur den kris han skapat och att detta ska leda till att han faktiskt attackerar. Och Sydkorea har också en ny ledare, Park Geun-Hye. Och hon har beordrat militären att slå tillbaka hårt vid ett eventuellt angrepp, säger Nils Horner.

Här kan mycket gå snett.

Det är möjligen detta som gör att USA bedömt läget som mer osäkert och mer oförutsägbart än vid tidigare hot från Norkorea. Därför har USA varnat Sydkorea från att slå tillbaka alltför hårt vid en eventuell attack.

Orsaken till Nordkoreas senaste utspel med hot om attacker är än så länge höljt i dunkel.

Men det kan röra sig om dels maktpositionering, alltså att Nordkoreas  nye ledare Kim Jong-Un, vill visa sig stark, dels att han vill tvinga omvärlden – USA – till olika eftergifter.

Ingen vet helt säkert, kanske är syftet att tvinga omvärlden att gå Nordkorea tillmötes, att acceptera olika krav, kanske att få in mer bistånd, säger Nils Horner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".