Blomsterarrangemang utanför Margaret Thatchers hem i London, den 9 april 2013. Foto: Alastair Grant/Scanpix.

Margaret Thatcher begravs den 17 april

Storbritannien förebereder Thatchers begravning
1:12 min

I Storbritannien pågår just nu förberedelserna för den före detta premiärminstern Margaret Thatchers begravning. Hon begravs den 17 april.

Och hedersbetygelserna fortsätter att strömma in men samtidigt höjs nu också kritiska röster mot hyllningarna

I Brixton i London, platsen för några av de värsta upploppen under Margaret Thatchers tid som premiärminister, firade ett hundratal människor under natten den före detta premiärminsterns bortgång.

På flera platser i landet utspelades liknande scener. I Glasgow i Skottland sprutade demonstranter champagne och i Bristol i sydvästra England skadades enligt BBC flera poliser under natten i sammandrabbningar med demonstranter.

Samtidigt som Margaret Thatchers kropp i natt flyttades från lyxhotellet Ritz där hon tillbringade sin sista tid i livet, pågår förberedelserna för hennes begravning som ska hållas nästa vecka - förmodligen på onsdag eller torsdag.

Margaret Thatcher får inte en officiell statsbegravning, hon ville inte det. Men enligt planerna blir det så nära man kan komma. Det blir vad som kallas en ceremoniell begravning. Senast en sådan hölls var för drottning modern 2002 och innan dess prinsessan Dianas begravning 1997.

Det blir en begravning med fulla militära hedersbetygelser och Margaret Thatcher kommer att föras med häst och vagn till S:t Pauls katedralen, där begravningsceremonin ska hållas och många internationella ledare väntas närvara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".