Så här kommer sverigesradio.se att se ut från nästa vecka. Klicka för att se mer.

Chatta om Sveriges Radios omstöpta sajt

Den 10 april bytte nyheterna plats på sverigesradio.se och presentationen av programmen ändrades. Ställ dina frågor och lämna synpunkter i en chatt med Ekots nyhetschef Michael Österlund och Ekots webbchef Thorbjörn Carlsson. Start 10:00 torsdag 11 april.

Nils Lindström, Ekot: Hej och välkomna till vår chatt om den omstöpta förstasidan sverigesradio.se. Ekots nyhetschef Michael Österlund och webbchef Thorbjörn Carlsson sitter redo att svara på era frågor och kommentarer.

10:00, 11 April 2013

Hjalle: Skulle det inte gå att behålla den gamla förstasidan under en flik "överblick" eller liknande? Med detta nya upplägg på nyheter saknar jag den snabba överblick som jag inte hittat hos någon annan nyhetssite

Michael Österlund: Hej
Vår ambition är att skapa en ännu bättre överblick än tidigare, genom att vi samlar det mest intressanta nyhetsmaterialet från hela SR på ett och samma ställe - förstasidan.
Det är tyvärr iinte möjligt att köra flera sajter samtidigt.

10:02, 11 April 2013

Göran: varför har ni tagit bort "ekonomiknappen" på nyhetssidan? Sätt tilbaks den

Thorbjörn Carlsson: Ekonominknappen finns kvar, men inte på förstasidan. Om du klickar på en artikel så dyker fliken upp i toppmenyn och i artiklar finns också "taggar" som "Ekonomi", som leder till de senaste ekonominyheterna.

10:02, 11 April 2013

Malicia: Det här är ju värdelöst. Går inte att komma åt dagens nyhetssändningar på ett enkelt sätt längre. Förändringar ska förenkla, inte försvåra. Hur tänkte ni?

Michael Österlund: Hej
Den senaste Ekosändningen finns alltid i sidans topp. Om du enkelt vill hitta resten av våra sändningar under dygnet kan du klicka/söka dig vidare till Ekots sida: sverigesradio.se/ekot
Där finns hela dygnets nyhetssändningar samlade och de större sändningarna lyfts tydligt fram.

10:04, 11 April 2013

Gudmund Skäremo: Jag saknar på nyhetssajten sök nyheter - arkivet som fanns fram till och med i förrgår. Den är totalt försvunnen på sverigesradio/nyheter, men den finns kvar på radiosportens hemsida. Lägg tillbaka den så snart som möjligt som den såg ut tidigare. PS: Jag har ingen hemdator DS: Med vänlig hälsning Gudmund Skäremo

Thorbjörn Carlsson: Du kan fortfarande söka högst upp till höger på förstasidan, men vi får fundera på om vi kan lägga in en sökfunktion för enbart nyheter även på förstasidan.

10:04, 11 April 2013

Annika: Hej! Eftersom jag har ont om tid och tanken rör sig som fisken i vattnet hos folket så har jag alltid uppskattat att få veta vad andra lyssnar på, kan man inte få det längre?

Michael Österlund: Hej Annika
Vi funderar på andra sätt att tipsa publiken om det material som används mest just nu.

10:06, 11 April 2013

Patric: Var tog lokala nyheter vägen?

Thorbjörn Carlsson: De finns kvar. Scrolla lite och titta i högerspalten så hittar du alla stationers nyheter.

10:07, 11 April 2013

Helene Nordahl: Fin sida, men inte helt enkelt att få fram de lokala nyheterna. Hur gör man? Helene

Thorbjörn Carlsson: Se svaret till Patric

10:07, 11 April 2013

Fredrik: Hur kommer ni jobba med kvalitet för att t ex match dn.se? Vilka typer av nyheter kommer ni att fokusera på?

Michael Österlund: Hej Fredrik
Vi utgår från SR:s samlade nyhetsproduktion,utrikes, riks och lokalt, genre för genre. Vi har inte haft DN i åtanke när vi förnyade nyhetserbjudandet på sverigesradio.se.

10:08, 11 April 2013

TNB: Hej jag lämnar synpunkter denna väg, vill inte chatta. Kvällstidningarnas upprördhet är obegriplig, sidan är ju bara en ganska tam visuell anslagstavla. Med två problem som jag hittat hittills. Rubrikerna funkar inte som påor, relationen text - ljud måste bli bättre. Versionen för platta är bedrövlig - och nästan omöjlig att hitta. Obegripligt eftersom webbversionen rent visuellt funkar utmärkt på både 7 och 10 tum. Lycka till!

Michael Österlund: Tack för dina synpunkter!

10:09, 11 April 2013

Aswan: Ser mycket fint ut. Men vad har hänt med UTRIKES-fliken?

Michael Österlund: Hej Aswan
När du klickar på en utrikesartikel kommer du vidare, längre in på sajten, och då finner du utrikes-fliken tillsammans med ett par övriga flika högst upp på sidan. Varje artikel om utrikes frågor taggas dessutom, så det går bra att klicka på en sådan i botten av texten om du vill ta del av mer utrikesmaterial.

10:11, 11 April 2013

Annika: Försöker ni nu slå Aftonbladet genom att jaga klick?

Thorbjörn Carlsson: Vi vill erbjuda vår publik så mycket av Sveriges Radios journalistik. Det innebär att P4 Extra, Ekot, Radiosporten, Kulturnytt m.fl. bidrar med journalistik till förstasidan. Det tror vi att vår publik kommer att gilla.

10:11, 11 April 2013

Hannes: Bra SR! jag har under den senaste veckan lämnat dn.se för att nu läsa/lyssna på allt hos er! SR.se är en mycket välgjord sida och jag slipper dessutom reklamen. Tack!

Michael Österlund: Hej Hannes
Kul att du gillar vår sajt.
Själv tycker jag mycket om den publicistiska mångfald vi har i Sverige och läser både morgon- och kvällspress varje dag - både i pappersform och på nätet.

10:12, 11 April 2013

Thorbjörn Carlsson: Vi tittar på att lägga till fler möjligheter att dela vår journalistik. Vet dock inte riktigt när vi kan erbjuda det. Vad gäller rubrikerna tror jag att du kommer att få vänja dig med ett mer direkt tilltal. Jag tycker inte att de rubriker du nämner är oseriösa.

10:13, 11 April 2013

Theo: Hej. Förstasidan känns som ett lyft, och ni har redan varit superduktiga i ert kontinuerliga förbättringsarbete de senaste åren. Det jag saknar fortfarande är "one-klick sharing" dvs rekommenderaknapp för facebook och +1-knapp för google+. Kommer det? Sen undrar jag om ni tänkte fortsätta med det personliga tilltalet i rubriksättningen. "Karta: Här höjs din hyra" "Gå på konstmuseum på bio" och "Kom i form på 30 dagar med Laila Bagge" är några av dagens rubriker. Det känns inte seriöst även om jag kan tänka mig att det lockar läsarens intresse. Tack för att ni varje dag levererar Sveriges bästa nyheter!

Thorbjörn Carlsson: Vi tittar på att lägga till fler möjligheter att dela vår journalistik. Vet dock inte riktigt när vi kan erbjuda det. Vad gäller rubrikerna tror jag att du kommer att få vänja dig med ett mer direkt tilltal. Jag tycker inte att de rubriker du nämner är oseriösa.

10:13, 11 April 2013

Steffo: Vad har ni för publikmål för förstasidan nu? Är det för att få större publik ni ändrar på innehållet?

Michael Österlund: Hej Steffo
Vi som jobbar med nyhetsmaterialet på förstasidan vill naturligtvis att antalet besök ska öka. Vi vill att våra användare ska uppfatta oss som en viktig nyhetsförmedlare och återkomma flera gånger per dag. De aktuella publikmålen i siffor har jag inte framför mig just nu, så jag kan inte återge dem här.

10:14, 11 April 2013

KristofferJohansson: Tycker det är bra att nyheterna hamnar på startsidan istället för undersida som tidigare var fallet. Nu blir det enklare att följa nyheterna allt eftersom dagen/dagarna flyter på. Bra jobbat!

Michael Österlund:

Hej KJ
Tack för glada tillrop!

10:15, 11 April 2013

Anna: Hej! Synd att inte den nya sajten är mobilanpassad (responsiv) så att man får med allt innehåll. Om jag vill kolla P4-lokala nyheter, kan jag i mobilen inte få upp fler nyheter än de ni valt (ingen länk till nyhetsarkiv), vilket betyder att innehållet blir begränsat. Vill jag kolla nyhet från tidigare under dagen, måste jag använda datorversionen av sajten i mobilen. Något ni skulle behöva lösa.

Thorbjörn Carlsson: Hela sverigesradio.se kommer att bli responsiv under året. Vi gör det för att kunna erbjuda publiken en sajt som de känner igen oavsett om man använder sin mobil eller en dator, men också för att spara pengar. Det är dyrt att underhålla och utveckla flera sajter samtidigt.

10:16, 11 April 2013

Jerring: Hur mycket webb-tv kommer ni visa?

Michael Österlund: Hej Jerring
Vi har ingen ambition att göra webb-tv i någon större omfattning. Vi vill göra radio på nätet, dvs en snabb och ofta uppdaterad sida.
Vi har dock tidigare använt rörlig bild i dokumentära syften (gräv-jobb exvis) och kommer att fortsätta med det när det känns relevant.

10:17, 11 April 2013

Gustav: Tycker det är public service att ge just public service. Jag betalar för en tjänst och får en tjänst. Fantastiskt. Tror bara att det är "konkurrenterna" som gråter över sr.se nya kläder. Jag är glad och tycker att alla som betalar radio&tv licens ska vara glada med mig... Tjo hoo

Michael Österlund: Hej Gustav
Kul att du gillar vår förnyade sajt!

10:18, 11 April 2013

Peter: Jag köper inte att det är av kostnadsskäl som ni inte har kommenteringsmöjlighet efter varje artikel. Det om något ger nyhetsvärde. Om alla aktörer inom massmedia kör med samma nyheter, från samma nyhetsbyråer, då är det kommenteringsfälten som ger fördel.

Thorbjörn Carlsson: Vi tittar på olika inloggningslösningar, som kanske kan innebära att vi kan slå på kommenteringsfunktionen på fler artiklar framöver.

10:18, 11 April 2013

Åke G: Jag tycker att det blivit lite mera omständligt att hitta de lokala nyheterna. Den förra hemsidan hade lokala nyheter (med valmöjligheter) på första sidan. Nu måste jag gå en omväg för att få fram valmöjlighet till lokala nyheter. Förutom detta tycker jag att hemsidan är bra.

Thorbjörn Carlsson: En bit ned på förstasidan i högetspalt hittar du alla lokala nyhetr. Där kan du välja vilken stations nyheter du vill läsa.

10:19, 11 April 2013

tobbe: Mobilsidan borde visa mer nyheter med!

Michael Österlund: Hej Tobbe
Vår mobilsajt innehåller sedan länge ett stort antal nyheter.
När vi i höst går över till så kallad följsam design, kommer sajten att känna av om den visas i en mobil, platta, eller dator och anpassa sig därefter. Upplevelsen dator vs mobil kommer då att bli ännu mer likvärdig än i dag.

10:20, 11 April 2013

Nils Lindström, Ekot: Då ska vi ta och knyta ihop den här chatten - tack för alla frågor. Kommer ni på fler frågor angående sajten är ni välkomna att höra av er. Läs mer i Ekots redaktionsblogg och i Medieormen - där biträdande programdirektör Martin Jönsson svarar på frågor om sidan.

10:28, 11 April 2013

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".