Kenyas nyvalde president Uhuru Kenyatta. Foto: Scanpix.

Kontroversiell president svärs in i Kenya

Anklagas för brott mot mänskligheten
2:12 min

I dag svärs Kenyas nya kontroversiella president in. Uhuru Kenyatta tar över som ledare för en av Afrikas viktigaste ekonomier samtidigt som han står åtalad för brott mot mänskligheten i den internationella brottmålsdomstolen ICC.

Det är en högtidlig dag i Nairobi. 60 000 människor beräknas ha kommit till en av stans idrottsarenor, både dignitärer och fotfolket som röstade in Kenyatta som president.

– Folk trodde inte att Uhuru kunde bli president, men vi trodde på honom, säger en anhängare till nyhetsbyrån AFP.

På läktaren viftar människor med Kenyas flagga och orkestern på scenen spelar musik under den långa väntan i värmen.

Nairobis kremlologer har mycket att utläsa av vilka som har kommit och inte. På plats finns inte Kenyas premiärminister Raila Odinga, som nu får bli oppositionsledare, efter att ha förlorat ännu ett presidentval.

På plats finns inte heller Sudan president Bashir, den andra presidenten i världen, utöver Kenyatta, som leder ett land samtidigt som han står anklagad för människorättsbrott i den internationella brottmålsdomstolen.

Bashir är enligt regeringen i Kenya inbjuden. Men skulle han komma finns det en domstolsorder på att kenyansk polis måste gripa honom, eftersom han är efterlyst av Haag, där han vägrar att infinna sig för rättegång.

Uhuru Kenyatta däremot har sagt att han ska samarbeta och komma till domstolen i Haag, för att rentvå sitt namn. Han hävdar att han är oskyldig till anklagelserna om att ha varit en av de som stod bakom våldet efter det förra valet för fem år sen, när över 1 000 personer dödades i de våldsamma bråken om vem som egentligen vann det valet.

Den här gången togs de tvisterna den lagliga vägen; Kenyas högsta domstol har sagt att valet i mars gick rätt till och att det var Kenyatta som vann.

På plats finns inte heller några stats- eller regeringschefer från USA eller EU. De har skickat sina ambassadörer, i den balansgång de nu har att gå mellan att inte alienera kenyanerna som har utövat sin demokratiska rättighet och röstat fram den president de vill ha - samtidigt som de inte kan ha för mycket kontakt med en man som står åtalad i ICC. Det var budet innan, både från USA och EU, att om Kenyas nästa president heter Kenyatta får det konsekvenser.

Nu heter Kenyas fjärde president Kenyatta, precis som landets första president efter självständigheten, Uhurus egen far tillika landsfadern Jomo Kenyatta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".