Tusentals bostäder behöver rustas upp akut. Foto: Scanpix, Liv Widell

Bostadsbolag ber regeringen om hjälp

De kommunala bostadsbolag som står inför omfattande renovering av lägenheter i miljonprogrammet vill ha hjälp av regeringen. För att klara renoveringar på flera hundra miljarder de kommande åren efterlyser hyresvärdarna någon form av stöd för att inte hyresgästerna ska behöva betala med höjda hyror.

Olle Rigborn är socialdemokratisk ordförande för Borlänges kommunala bostadsbolag Tunabyggen. Han vet inte vart de hyresgäster som inte har råd att bo kvar efter en renovering ska ta vägen.

– Det är ett bekymmer. Och det har jag inte någon lösning på i dag. Vår ambition är att alla som bor där i dag ska ha råd att bo kvar. Det är därför jag vädjar till staten - ni måste hjälpa oss att klara detta, säger Olle Rigborn.

Han efterlyser bidrag eller förmånliga lån för att rusta upp miljonprogrammet. Tunabyggen i Borlänge står inför en stor renovering av 1200 lägenheter där inte många har råd med några större hyreshöjningar. Lennart Sandin är en av dem.

– Nej, hyrorna får de inte höja något mer. Jag lever på ruinens brant i alla fall. Då får jag köpa ett tält och tälta ute i skogen någonstans. Var ska jag göra av alla mina saker? Om jag inte kan betala hyran så kastar de väl ut mig kanske, säger Lennart Sandin.

För att slippa ställa hyresgäster på gatan ber alltså bostadsbolagen regeringen om hjälp. Men kristdemokratiske bostadsministern Stefan Attefall tycker att ett ekonomiskt stöd vore orättvist mot de bostadsbolag som redan har renoverat.

– Vi försöker rikta en del insatser mot områden som är särskilt utsatta. Kanske att utveckla skola och arbetsmarknad och liknande saker. Vi har också förstärkt bostadsbidragen och tittar på om vi behöver göra ytterligare på de områdena. Men i grund och botten måste man konstatera att det är fastighetsägarnas ansvar att rusta upp sina fastigheter, säger bostadsminister Stefan Attefall.

Socialdemokraternas talesperson i bostadsfrågor, Veronica Palm, tror inte heller på något direkt ekonomiskt stöd till fastighetsägarna. Däremot förmånliga kreditgarantier.

– Då kan man smeta ut kostnaderna. Få bättre lån med bättre villkor. Det skulle göra att hyreshöjningarna inte skulle bli lika kraftiga så att många hyresgäster kan bo kvar, säger Veronica Palm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".