Lamor ska skydda skånska får mot varg. Foto: Kerstin Joensson/Scanpix.

Ilskna lamadjur ska skydda mot vargangrepp

Spottande och sparkande lamadjur kan bli det nya vapnet mot vargar som härjar i skånska fårflockar. Länsstyrelsen vill göra försök med lamor i två stora fårbesättningar, som båda utsatts för vargangrepp.

Skåne var något oväntat det län som under 2012 hade flest tamdjur som attackerades av varg. Nu planerar länsstyrelsen ett försök med två lamahannar som med spottning och sparkar ska hålla vargen stången.

--Vi vet från USA att lamadjur haft positiv effekt mot puma och prärievarg. Men när det gäller vanlig varg finns inga riktiga studier gjorda, säger Nils Carlsson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Skåne.

Inom en månad ska lamorna vara på plats i två skånska fårbesättningar som varit utsatta för vargangrepp.

- Vi förväntar oss inget totalt skydd, men färre attacker och färre djur rivna vid varje attack, säger rovdjurshandläggaren Nils Carlsson till TT.

Lammproducenten Andreas Martelius i Klässbol i Värmland är positiv till försöket. Han har haft lamor i några år och är nöjd med dem.

 Effekten är dock svår att värdera, eftersom besättningen hittills klarat sig undan vargangrepp.

--Men vi tror på den här driftsformen, säger han och påminner om att även djur som korpar, rävar och hundar kan attackera lammen.

TT

Fakta/lamadjur

Två kastrerade lamahannar per fårbesättning ska användas i försöket. Djurägarna får själva köpa in lamorna, men kan ansöka om bidrag. En lama kostar ungefär som fyra får.

Laman är ett kameldjur som kan nå en mankhöjd på 1,3 meter och väga drygt 150 kilo. Lamor har hållits som tamdjur i Sydamerika i årtusenden.

Källor: Nils Carlsson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Skåne, och NE (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".