Reynir Bödvarsson är seismolog vid Uppsala universitet. Han menar att byggnaderna ofta är dåligt byggda i Iran, vilket ger förödande konsekvenser.

Många döda efter kraftigt jordskalv i Iran

Förödande skalv
1:03 min

30 dödades och 800 skadades i en kraftig jordbävningen i södra Iran under tisdagseftermiddagen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Jordbävningen mätte 6,3 på Richterskalan.

Skalvet kändes tvärs över Persiska viken och skakade även skyskraporna i Dubai och Bahrain på arabiska halvön.

Men epicentrum fanns enligt amerikanska uppgifter nära staden Kaki vid den iranska kusten cirka nio mil söder om landets enda kärnreaktor i Bushehr. Skalvet uppmättes till 6.3 och inträffade på tio kilometers djup. Statliga iranska medier rapporterar att räddningsteam har skickats till området.

Omkring 10 000 människor tros bo i det värst drabbade området, i ett femtiotal samhällen - varav två rapporteras ha skadasts mycket svårt. Internationella atomenergiorganet IAEA har informerats av Iran om att kärnkraftverket i Bushehr inte har skadats vid jordskalvet tidigare idag.

Iran säger att "det inte heller förekommit radioaktivt utsläpp från anläggningen", uppger IAEA i ett uttalande som citeras av Reuters. Seismologen Reynir Bödvarsson vid Uppsala universitet, säger till Ekot att skalvet inträffat i en region som vid flera tillfällen drabbats av jordbävningar.

Enligt Reynir Bödvarsson brukar skalv i den här storleken få stora konsekvenser i Iran, eftersom många byggnader är dåligt byggda.

– Ja, och det leder ofta till många döda och skadade, säger han.

Kärnkraftverket i Bushehr har inte skadats av jordbävningen. Inte heller driften har påverkats, uppger ett ryskt byggnadsföretag som arbetar med verket, rapporterar ryska nyhetsbyrån Ria.

Anläggningen är en del av Irans kärnteknikprogram, som ifrågasatts av flera västländer, vilka anklagar Iran för att vilja bygga kärnvapen - något Iran fönekar.

Iranska nyhetsbyråer har inte kommenterat i fall skalvet har skadat byggnader vid anläggningen, som ligger nio mil sydöst om staden.

Iran har på senare år drabbats av flera förödande jordbävningar. I december 2003 inträffade en jordbävning i staden Bam, då 31.000 människor förolyckades – en fjärdedel av stadens befolkning.

I augusti 2012 inträffade två jordbävningar i närheten av staden Tabriz som mätte 6,3 respektive 6,4 på richterskalan. 306 dog och över 3000 skadades.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".