Slovenien kan bli nästa land som tvingas till nödlån, tror OECD. Foto: Darko Bandic/Scanpix.

Här är Europas nästa krisland

Kan tvingas ta nödlån
1:51 min

Ett litet land i sydöstra Europa kan mycket väl bli eurokrisens nästa "offer". Landet står inför en svår bankkris, enligt en mycket kritisk rapport från den västliga samarbets-organisationen OECD.

Slovenien lyckades göra sig fritt från det forna Jugoslavien nästan helt utan blodspillan, men den ekonomiska krisen har rivit upp stora sår i det lilla landet. Nu stiger arbetslösheten bland två miljoner slovener.

Sloveniens export haltar, statsskulden ökar snabbt. Flera bedömare pekar nu ut Slovenien som nästa euroland som kan tvingas att begära nödlån för att undvika en ekonomisk kollaps.

Enligt dagens rapport från OECD står Slovenien inför en svår bankkris, mycket beroende på det som kallas "överdrivet risktagande, svag styrning av statsägda banker och ineffektiv tillsyn" av banksystemet. OECD räknar med att bankerna måste få in nya pengar i kassan för att överleva, även om det är oklart hur många miljarder som krävs för att undvika en bankkrasch.

Osäkerheten kring Sloveniens ekonomi märks genom att landets statsskuldsräntor har stigit kraftigt de senaste veckorna. Investerare kräver helt enkelt mer betalt för att våga ta risken att köpa slovenska statspapper.

Utöver den ekonomiska oron finns även en politisk instabilitet i Slovenien. Korruptionsanklagelser gjorde att den konservative premiärministern Janez Jansa tvingades avgå i februari. Hans efterträdare, Alenka Bratusek, har försökt avfärda spekulationerna om att hennes land kan tvingas begära nödlån.

I dag är den nya premiärministern här i Bryssel för möten med bland andra EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".