Kvinna skrapar bilruta i snöfall. Under fredagen väntas minusgrader i hela landet. Foto: Scanpix.

Kylan lockar resenärer till värmen

Den långa kalla vintern tycks skapa sug efter solresor. Försäljningen har ökat ordentligt inför sommaren, men även bokningar av nästa vinters resor har satt i gång.

Hos resebyrån Resia har försäljningen av sommarresor ökat med 25 procent under första kvartalet, jämfört med motsvarande period i fjol, enligt ett pressmeddelande. Framför allt charterresor säljer bra.

Reseföretaget Ving har sett en "jätteökning" av bokningarna både av sommar- och vinterresor. Bokningarna är upp ungefär 20 procent jämfört med i fjol. Grekland är det resmål som ökar mest, enligt informationschefen Magdalena Öhrn

– Det har varit ett högt tryck på bokningarna. Många har väl förra sommaren i färskt minne och vill väl inte riskera ännu en dålig sommar i Sverige. Vi känner inte av den lågkonjunktur som det pratas om, säger hon.

Fritidsresor har märkt av en ökning på omkring tio procent av sommarresor.

– Det finns ett jättestort sug, och både sommar och vinter har tagit fart. Grekland sticker ut, vi har sålt 40 procent fler resor dit, det är ett riktigt Grekland-år, säger Therese Wahlund.

De klassiska sommarresmålen behåller greppet. Turkiet är fortsatt populärast, och de grekiska öarna Rhodos och Kreta, spanska Mallorca, Kroatien samt krisdrabbade Cypern håller sig kvar som favoriter.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".