Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Enligt Chantal Galladé, ordförande i schweiziska säkerhetsutskottet, finns frågetecken. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.

Schweizisk Gripenaffär försenas ytterligare

Affären blockerades i mars
1:13 min

Schweiz planerade köp av 22 Gripenplan från Sverige försenas nu ytterligare. Säkerhetsutskottet i det schweiziska parlamentet anser nämligen att det finns flera oklarheter i kontraktet med Sverige och har nu beslutat att kontraktet måste ses över.

– Säkerhetsutskottet vill se över de frågetecken som finns bland annat när det gäller garantier och försäkringar, säger den socialdemokratiska ordföranden i det schweiziska säkerhetsutskottet Chantal Galladé till Schweiziska Radion.

En majoritet i utskottet var  positiva till att köpa Gripenplanen, men kräver alltså att kontraktet med Sverige ses över.

Enligt Galladé finns det nämligen också osäkerheter i kontraktet med Sverige när gäller de svenska motköpen och på hur inflationen kan påverka priset.

– När vi har fått svar på de frågorna får vi se om det finns en majoritet i utskottet för att säga ja, säger Gallade vidare.

Den schweiziske försvarsministern Uli Maurer, som tillhör Schweiziska Folkpartiet, har också sagt att det finns saker i kontraktet som måste redas ut men att det skulle göras löpande med Sverige. Men utskottet kräver nu förtydligande om kontraktet med Sverige från den Schweiziska försvarsministern innan man slutgiltigt vill ta ställning till köpet.

Redan i början av mars blockerades Gripenköpet av den ena kammaren i parlamentet, Ständerrådet. De sa visserligen sa ja till själva köpet, men godkände inte finansieringplanen. Aatt utskottet nu kräver nu förtydliganden försenar nu processen ytterligare. Gripenfrågan kommer till exempel nu inte komma upp i den andra kammaren, nationalrådet förrän senare i höst.  Båda kamrarna i parlamentet måste rösta ja för att köpet ska godkännas.

Dagens beslut om nya förhandlingar med Sverige från säkerhetsutskottet visar framförallt att det finns många politiker i det schweiziska parlamentet som inte är övertygade om att Gripenaffären är det rätta för landet.

Och även om utskottet kommer säga ja till slut, och även sen Parlamentet, trots blockeringen av finansieringsplanen nu, så kommer frågan med största sannolikhet till slut ändå avgöras av en folkomröstning. En folkomröstning som nu kommer försenas ytterligare på grund av dagens beslut i säkerhetsutskottet.

Socialdemokraten Galladé, som själv är positiv till Gripenplanerna, säger att de nya förhandlingarna med Sverige krävs för att JA - sidan ska kunna vinna en folkomröstning i frågan längre fram.

Hon menar att det är bättre att reda ut alla osäkerheter före en folkomröstning, för de frågorna kommer komma upp då i alla fall

Enligt medier i Schweiz har landet också fått ett erbjudande från den europeiska flygplanstillverkaren EADS om att få köpa stridsplan av dem istället till ett lägre pris än Gripen. Det är dock uppgifter som inte har bekräftats av det schweiziska försvarsdepartementet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".