Chung Mong-Joon. Foto: Jung-Yeaon-Je/Scanpix

Sydkorea och USA ökar beredskapen

Sydkorea har skärpt beredskapen mot Nordkorea som misstänks ha flyttat en eller flera långdistansrobotar till sin ostkust och gjort dem klara att avfyra. Det uppger den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Amiral Samuel Locklear som leder USA:s styrkor i Stilla havsregionen sade på onsdagen att också USA har skärpt kontrollen och en amerikansk regeringstjänsteman sade att USA arbetar efter antagandet att två robotar är skjutklara.

Chung Mong-Joon, miljardär och tidigare presidentkandidat i det regerande sydkoreanska partiet anser att hans land, för att sätta press på grannen i norr, borde överväga att utveckla kärnvapen eller ta tillbaka de amerikanska som tidigare fanns där.

Den senaste krisen visar att diplomatin misslyckats när det gäller Pyongyang sade han under ett besök i Washington.

– Lärdomarna från kalla kriget är att mot kärnvapen kan bara kärnvapen upprätthålla freden, sade han och påpekade att Sydkorea har rätt att dra sig ur icke-spridningsavtalet, bygga upp kärnvapenförsvaret steg för steg och inte sluta förrän Nord gör det.

En av de viktigaste gränsövergångarna mellan Nordkorea och Kina har stängts för turister, sade en tjänsteman vid gränskontoret till AFP.

– Resebyråer får inte ta in turister i landet eftersom eftersom Nordkoreas regering nu kräver att utlänningar ska resa iväg. Så vitt jag vet får affärsfolk komma och gå fritt i Nordkorea.

Det var Nordkorea som låg bakom den hackerattack som drabbade sydkoreanska banker och tv-bolag förra månaden, enligt en utredning som Sydkorea gjort.

– Det var en uppsåtlig och välplanerad cyberattack utförd av Nordkorea, säger en talesperson för myndigheten för IT-säkerhet.

Attacken har spårats till sex datorer i Nordkorea och enligt utredarna finns bevis för att den planerats av en enhet inom den nordkoreanska militären.

Servrarna hos tre stora tv-bolag och två stora banker sattes helt eller delvis ur spel när de attackerades av virus eller skadlig kod den 20 mars.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista