Optimismen ökar på bostadsmarknaden.Foto:Hasse Holmberg/Scanpix.

Mäklare tror på högre bopriser

Många av Sveriges mäklare tror på stigande priser på bostäder. Ett trendbrott, enligt Mäklarsamfundets vd Ingrid Eiken.

Mäklarsamfundets undersökning har gjorts bland drygt 1500 fastighetsmäklare. Och undersökningen som görs en gång i kvartalet visar på större tillförsikt och ökad framtidstro än sista kvartalet 2012.

Exempelvis tror nu 25 procent av fastighetsmäklarna på stigande bostadspriser, jämfört med 7 procent i november 2012.

--Det är en betydligt ljusare bedömning bostadsmarknaden som fastighetsmäklarna gör i dag. Vilket nog beror på att folk har en ökar tro på framtiden och är mindre oroade för sin ekonomi, säger Ingrid Eiken, vd vid Mäklarsamfundet, som talar om ett trendbrott.

Hon pekar på att både regeringens och konjunkturinstitutets bedömningar av konjunkturen och ekonomin under 2012 var genomgående dystra, men nu ser något ljusare ut.

– Det är faktorer som påverkar konsumenternas benägenhet att komma till ett beslut.

Mäklarsamfundets positiva prognos understöds av SBAB:s mäklarbarometer som också pekar på ett lyft på bostadsmarknaden. Mäklarbarometern som gäller storstadsregionernas bostadsmarknader visar att både efterfrågan ökat, priserna stigit och försäljningstiderna blivit kortare på både småhus och bostadsrätter i Stockholm, Göteborg och Malmö under första kvartalet 2013.

--Det är en optimism som kan tyckas anmärkningsvärd, med tanke på Europakrisen och den globala lågkonjunkturen. Men en viktig förklaring är de låga räntor vi har i Sverige. Vi har inte sett så positiva tongångar sedan 2009, säger Tor Borg, chefsekonom på SBAB.  

Enligt SBAB är det en positiv utveckling som överträffar förväntningarna, och som väntas fortsätta. För småhus är prognosen att priserna stiger med drygt två procent i Stor-Stockholm, drygt fyra procent i Stor-Göteborg och drygt fem procent i Stor-Malmö under andra kvartalet i år.

--Men det är klart att storstadsmäklarna känner större optimism än mäklare ute i landet. Det hör i hop med urbaniseringen, och inflyttningen till storstäderna. Att det byggs för lite gör att det finns en latent efterfrågan på bostäder.

Mäklarsamfundet pekar också på att mäklarnas tillförsikt skiljer sig i olika delar av landet, beroende på den lokala och regionala läget på arbetsmarknaden.

– Det är tydligt att vissa län och vissa orter är tillväxtregioner och andra inte, och att man på vissa orter har en svårare arbetsmarknad, säger Ingrid Eiken.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista