Allawi vill förena Iraks etniska grupper

Dagen efter det första fria valet i Irak på över femtio år kommer gratulationer till det irakiska folket från många av världens länder och ledare. Iraks premiärminister sa att han nu vill förena landets etniska och religiösa grupper.

”Jag ska inleda en dialog för att säkerställa att alla irakier har en röst i den nya regeringen”, sa interrimspremiärministern Iyad Allawi i ett tv-sänt tal.

Budskapet riktades i första hand till landets sunnimuslimska minoritet, som under Saddam Hussein styrde landet men som nu i stora skaror avstod från att rösta. De var antingen rädda för de militanta grupper som hade hotat med våldsamheter eller också avstod de i protest mot den amerikanska ockupationen.

Lyckat val trots allt
Trots att valdeltagandet på många håll väntas vara mycket lågt och trots att 37 människor miste livet ses valet på många håll som en framgång.

Många olika siffror har cirkulerat gällande valdeltagandet, allt från sex miljoner, ungefär 45 procent av väljarna, till 75 procent av de registrerade väljarna. Mer exakta siffror väntas inte komma förrän nästa vecka i samband med valresultatet.

De rigorösa säkerhetsåtgärderna till trots lyckades självmordsbombare utföra minst nio attentat i huvudstaden Bagdad på söndagen. Det är ändå mindre blodspillan än vad många hade befarat.

Fortfarande osäkert läge
Hotet mot valet är inte över i och med att valdagen är förbi. Nu ska valurnorna samlas in och kontrollräknas, också rösträkningen omgärdas av säkerhetsbestämmelser.

Iraks gränser hålls fortfarande stängda och rörligheten är begränsad, allt för att minska risken för ytterligare attentat mot den knaggliga demokratiska processen.

Caroline Salzinger, Amman
caroline.salzinger@sr.se