Svensk köpfest betalas av greker

"En humörhöjning"
1:51 min

Så verkar den då äntligen komma - islossningen. Mäklarna har hoppats och trott på en uppgång ett bra tag. Nu verkar den ha nått i Stockholm, Malmö och Göteborg.

Och det gäller både småhus och bostadsrätter. Utbuds- och efterfrågeläget ser mycket bättre ut - priserna stiger, försäljningstiderna sjunker. Och strunt i så kallade acceptpriser - det blir allt oftare budgivning ändå. Majoriteten av storstadsmäklarna är optimistiska för tiden fram till sommaren.

Och de bedömer att kunderna är mindre oroliga för sin ekonomi och börjar lita på att konjunkturen har vänt. Det är billigt (än så länge) att låna till bostad.

Kort sagt: Hela marknaden ser ljusare på framtiden. Och det är ingen liten omsvängning. Mäklarna har inte varit så här opitimistiska sedan 2009. Och toppen före det låg långt före finanskrisen 2008.

Banken SBAB gör samma bedömning: Det går bra nu.

Men hur kan detta ske i Sverige? I Spanien har bostadsmarknaden kollapsat, Portugal har sin stadsbudgetkris och Grekland totalkris. För att inte tala om Cypern - och snart Slovenien.

Den enes bröd, den andres död. Sverige går bra, inte trots att andra länder går dåligt, utan tack vare. Den svenska räntan är låg delvis för att utländska placerare ser Sverige som ett säkert land. Svenska banker måste inte erbjuda höga räntor för att dra till sig placeringar - alltså har bankerna låga kostnader och råd att erbjuda billiga bostadslån till vanliga svenskar.

På så sätt är fattiga greker och portugiser indirekt med och betalar för festen på bostadsmarknaden i Limhamn och Hornstull. Allt hänger ihop i ekonomin och just nu tjänar Sverige på oroliga världsläget.

Men det gäller att inte ryckas med i den kommande köpfesten. Om något år har Europa lugnat ner sig en smula, samtidigt som den svenska ekonomin satt mer fart. Det tvingar fram högre räntor. Förstagångsköparna sitter i bryderi: De vill gärna haka på tåget och köpa innan priserna gått upp, men måste också räkna på räntor som är flera procent högre än i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".