Vägverket: Tunnelsäkerheten fungerar

Sverige har relativt få vägtunnlar, men det kan bli betydligt fler i framtiden. I höstas öppnades tunnelsystemet Södra länken i Stockholm, och trots att detta är ett modernt projekt av rekordmått, så ifrågasätts redan säkerheten.

Orsaken till att säkerheten ifrågasätts är att trafiken i tunnlarna stundtals blir alltför tät, enligt Stockholms brandförsvar.

– Det som de här vägtunnlarnas säkerhetssystem bygger på är att det aldrig ska vara kö eller stillastående fordon i tunneln. Vad vi har upptäckt nu när Södra länken har öppnat är att det är just kö vid återkommande tillfällen i tunneln, säger Anders Bergqvist på Stockholms brandförsvar.

Tiotusentals bilar varje dag
Vid en brand i Södra länken, som trafikeras av omkring 70 000 bilar varje dag, är det meningen att de framför händelsen helt enkelt ska köra ut ur tunnlarna, och i den riktningen driver också röken med hjälp av fläktar.

Men är det kö går det långsamt och man kommer knappast heller att kunna se röken som kommer bakifrån.

Och köer, som nu brandförsvaret varnar för, är det ofta, enligt Radio Stockholms trafikredaktion På måndagsmorgonen stängdes tunneln av på grund av detta.

”Trafiken ska inte stå stilla”
Här blir det en definitionsfråga. Det Vägverket lovat, säger Hans Rode, som är regionchef i Stockholm, är att trafiken aldrig ska stå helt stilla.

– Och det är just därför som vi börjar att agera när det börjar bli lägre hastigheter och att köns hastighet går ner till omkring 5 kilometer i timmen.

Men du är inte orolig för att trafiken ska stoppa upp vid en kraftig lastbilsbrand till exempel?

– Nej, jag tycker att vårt säkerhetskoncept kan hantera detta och att vi kan klara av det, säger Hans Rode.

Johan Wangström
johan.wangstrom@sr.se