En ny rapport från Rädda Barnen visat att en stor del av det sexuella våldet är riktat mot barn som en del av krigsföring. Foto: Rädda Barnen

Sexuellt våld mot barn vanlig strategi i krig

1:40 min

Sexuellt våld som en del av krig är ett problem som uppmärksammats mer och mer under senare år. Och nu visar en ny rapport från Rädda Barnen att en stor del av det här våldet är riktat mot barn.

– Det är ett jätteallvarligt problem. I de länder där vi arbetar och det är en konflikt så ser vi att en stor del av de som drabbas av sexuellt våld är barn. Siffrorna är svåra att få fram - det är ett tabubelagt område och det är mycket social stigma - men vi har sett rapporter till exempel i Kongo att upp till 80 procent av de drabbade är barn, säger Ylva Sperling, Rädda Barnen.

Ylva Sperling är en av medförfattarna till rapporten från Rädda Barnen och expert på skydd för barn i krig på Rädda Barnen. Rapporten är alltså tydlig med att siffrorna är osäkra, men visar ändå att barn befinner sig i en särskilt utsatt situation under krig och konflikter. Ylva Sperling berättar att barn drabbas under själva konfliktsituationen, då de både är offer för fiendesoldaters övergrepp, men också blir rekryterade som sexslavar och barnsoldater.

När kriget är slut är barn särskilt sårbara, inte minst när ett tidigare övergrepp kan göra att de blir helt utstötta ur samhället och då lätt blir offer för sexuellt våld igen. Barnens situation är ett problem som tidigare inte uppmärksammats mycket, å därför finns, enligt Ylva Sperling, en stor brist på resurser.

– Vi vet vad vi kan göra men vi har inte tillräckliga medel. I en konfliktsituation, i flyktingläger och så vidare, är det ganska enkla saker man kan göra för att skydda barn. Till exempel kan man ha några lampor på vägen till toaletten och att lägga toaletterna så att man inte riskerar att bli våldtagen på vägen till toaletten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista