1 av 2
Så ser salamiförpackningen ut. Foto: Livsmedelsverket
2 av 2
Louise Nyholm. Foto: Livsmedelsverket

Ny köttskandal – gris i halalkött

Livsmedelsverket har hittat gris i halalmärkt salami, som sålts i Göteborg.

Halalslakt är en särskild slakt som muslimer tillämpar, men enligt islam ska man inte äta fläskkött.

Salamin är tillverkad i Slovenien och har sålts i Göteborg, i butiken Göteborgs orienten. Enligt förpackningen innehåller korven 100 procent nötkött, men det visar sig vara osanning och produkten dras därför tillbaka med omedelbar verkan.

Eftersom tio procent fläskkött hittats i korven utesluter Livsmedelsverket att det hamnat där av misstag. 
– Det är inte möjligt! I de fall där vi hittat en procent fläsk kan det vara så att en anställd vid tillverkning råkat ha fläskkött på sina fingrar till exempel. Men inte när man hittar tio procent, säger Louise Nyholm på Livsmedelsverket.

Av 99 produkter som verket undersökt innehåller nio fläsk. De matvaror som kontrollerats är förutom korv, bland annat ravioli, hamburgare och köttbullar.

Det är efter hästköttsskandalen som testerna gjorts.

– Vi ser att det behövs fler och noggranna kontroller och det är inte bara kött som behöver testas, utan all mat. Fusket är mer omfattande än man trott, säger Louise Nyholm.

Oftast beror fusket på att det finns en ekonomisk vinning att göra. Att fläsk till exempel är billigare än nötkött.

– Systemet bygger på att man kan lita på företagen, men det verkar man inte kunna göra. Vi kanske är för godtrogna. Företag måste ta sitt ansvar och kunden måste fråga, fråga och fråga, säger Louise Nyholm.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista