EU vill hjälpa Irak skapa konstitution

EU vill hjälpa Irak att bygga upp strukturer för ett demokratiskt samhälle. Det sa EU:s utrikesministrar när de på måndagen diskuterade resultatet av det irakiska valet.

EU erbjuder Irak att hjälpa till att lägga grunden till en demokratisk rättsstat och att ge experthjälp som kan hjälpa till att skapa en konstitution, sa Sveriges utrikesminister Laila Freivalds efter mötet.

– Det är ju nästa steg i den pågående processen att utarbeta en konstitution som kan ligga till grund för parlamentsval och en regering som är vald enligt de principer som läggs fast i konstitutionen. Där är EU berett att ställa upp, säger Laila Freivalds.

Vilken kunskap har EU som man kan överföra till Irak?

– Hur man bygger en konstitution för en demokrati, särskilt för ett land som har många olika folkgrupper. Det finns experthjälp att tillgå om man skulle vilja ha det från irakisk sida, säger Freivalds.

Anser att EU har expertisen
EU:s utrikesministrar anser att EU har den expertis som krävs för att kunna skriva en konstitution som kan skapa ett demokratiskt samhälle i Irak där de olika befolkningsgrupperna kan leva fredligt sida vid sida.

Det är också oerhört viktigt att Irak snabbt får ett demokratiskt rättssystem, anser EU:s utrikesministrar.

Vill bygga upp domstolar
EU erbjuder sig också att bygga upp domstolar och utbilda domare. Men EU är sannolikt inte ensamt om att vilja överföra sina demokratiska principer till Irak.

USA vill självklart ha ett ord med i laget och dessa frågor kommer att diskuteras när president Bush kommer till Bryssel 22 februari.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se