Annika Strandhäll, Vision.

Avtalet klart för kommuner och landsting

1:49 min

165 000 jänstemän i kommuner och landsting har fått de hittills högsta löneökningarna i årets avtalsrörelse. Avtalet är på fyra år och ger löneökningar på 2,6 procent det första året.

Facket Visions ordförande Annika Strandhäll är särskilt nöjd med att partena förbundit sig att förbättra den individuella lönesättningen:

– Jag tror att det kommer att leda till att man på ett ännu tydligare sätt kommer att kunna bedöma våra medlemmars prestation och den kompetens och det de bidrar med på arbetsplatsen och att det kommer att ligga till grund för den lön som våra medlemmar får, säger Annika Strandhäll ordförande i facket Vision.

Till skillnad från andra, treåriga avtal som tecknats i år är de kommunala tjänstemännens fyraårigt, det gäller till exempel socialsekreterare och ekonomer. Det ger minst 2,6 procents löneökningar år ett räknat från den 1 april vilket är mer än vad industrins normerande avtal ger. År två ger 2,2 procent, men de sista två åren är sifferlösa vilket arbetsgivarna i Sveriges kommuner och landsting är nöjda med. Ingela Gardner Sundström är ordförande i förhandlingsdelegationen:

– Ju fler sifferlösa avtal vi har på central nivå desto större utrymme lämnar vi ju till våra medlemmar att lokalt avgöra vilket löneutrymme man har och vilka grupper man behöver jobba särskilt med och kanske prioritera, säger Ingela Gardner Sundström.

Facken anser ju att det här avtalet nu ger förutsättningar för högre löneökningar för deras medlemmar än för andra, håller du med om den tolkningen?

– Jag kommenterar inte det, utan det är ju något som våra medlemmar kommer att avgöra sedan i de fortsatta lokala förhandlingarna under de två sifferlösa åren, säger Ingela Gardner Sundström.

Avtalet för tjänstemännen i kommuner och landsting innehåller också bättre villkor för föräldralediga. Arbetsgivarna ska fylla ut ersättningen i sex månader i stället för fem som i dag. Det ska också ge ökad lönespridning och Annika Strandhäll på Vision tror att avtalet kommer att leda till att löneskillnader mellan kvinnor och män minskar:

– Vår sektor år ett kommer att få ut mer än de mansdominerade sektorerna. Det kommer att innebära att vi tar steg när det gäller de strukturella löneskillnaderna, en profilfråga för oss, säger Annika Strandhäll.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista