Omar Mustafa. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Omar Mustafa kvar i S-toppen

2:06 min

Omar Mustafa, som i helgen valdes in i Socialdemokraternas partistyrelse, har fått kritik för att han bjudit in antisemiter till föreläsningar. Trots kritiken, från bland annat Mona Sahlin, har partiledningen fortsatt förtroende för honom.

Omar Mustafa är i dag ordförande för Islamiska förbundet, som för drygt två år sedan bjöd in bland andra Salah Sultan att tala på en konferens i Stockholm.

Ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism, Willy Silberstein, hävdar att Sultan i Hamas tv-kanal, al-Aqsa, sagt att judar begår ritualmord på kristna i samband med påsken och använder deras blod i det osyrade brödet.

Willy Silberstein undrar i en debattartikel i Aftonbladet om partiledaren Stefan Löfven ser några problem med att ha en sådan person i partistyrelsen. Löfven har inte velat kommentera.

Mona Sahlin är också kritisk:

– Man måste ut och säga att man inte kan bete sig som han gjort, säger hon till Aftonbladet.

Hon tycker inte att Omar Mustafas förklaring om att de velat ha ett ”brett debattforum” är tillräcklig. Hon vill se ett tydligare ställningstagande mot Mustafas tidigare beslut.

Omar Mustafa beklagar att det har uppfattats som en legitimering av antisemitism att Islamiska förbundet bjudit in personer med sådana åsikter.

– Jag kan inte nog betona mitt avståndstagande från alla antisemitiska yttringar. Om det uppfattas som legitimering av antisemitism är det mycket beklagligt och vi behöver se över hur vi jobbar med de här frågorna framöver och hur vi distanserar oss från sådana typer av uttryck, sa Omar Mustafa till Ekot i går.

Partisekreteraren Carin Jämtin förutsätter att Mustafa delar partiets värderingar.

– Jag ser att han har uttalat sig själv nu och jag tar hans ord som sanning och på allvar. Jag ser det som självklart att alla som sitter i partistyrelsen delar våra värderingar att människovärdet är okränkbart, mänskliga rättigheter är grunden och antisemitism är inte okej.

Antisemitism

Antisemitism innebär fientlighet mot judar och judendom.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista