Avhopp från Hemnet efter avgift

En ledamot i Hemnets styrelse hoppar av i protest mot beslutet om en ny avgift för annonser. Hemnet riskerar att förlora sin unika position, säger han.

– Jag anser att det här är helt fel väg att gå. Hemnet har en fantastisk och unik situation som det är, företaget tjänar mycket pengar och är välkänt hos konsumenterna. Det här öppnar för konkurrenter, säger Pasha Sabouri, vd för mäklarföretaget Notar.

Han är ordförande i Fastighetsmäklarförbundet (FMF), som äger 25 procent av Hemnet, och har därmed en plats i styrelsen.

Han tycker vidare att avgiften på 600 kronor krånglar till mäklarnas kontakt med konsumenterna, och att de tvingas pruta på sina arvoden när kunden även ska betala till Hemnet. Enligt Pasha Sabouri är många mäklares marginaler pressade.

– Visst, säljer man en lägenhet i Stockholms innerstad är det en sak. Men avgiften är den samma för den som säljer en etta i Norrland, säger han.

Intäkterna från avgifterna ska delas lika mellan Hemnet och mäklaren.

– Det finns olika sätt att ta betalt. Vi tycker att det här är en rimlig kostnad, när man säljer sin bostad är det säljaren som betalar den här avgiften direkt till Hemnet. Men det kan man naturligtvis ha synpunkter på, säger Hemnets vd Carl-Henrik Borg.

Jenny Petersson/TT Mats Olsson/TT

Fakta avgift Hemnet

  • Hemnet ska den 1 juli i år börja ta ut en avgift för annonser. Avgiften är på 600 kronor inklusive moms. Beloppet efter moms, 480 kronor, delas lika mellan Hemnet och mäklaren.
  • Enligt KIA-index som mäter antal unika webbläsare per vecka är Hemnet Sveriges 19:e mest välbesökta sajt, med 1,1 miljoner besökare sista veckan i mars. Konkurrenten booli.se är inte med i KIA-index, men har enligt uppgift cirka 220 000 unika besökare i veckan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista