I Japan tas Nordkoreas hot mest med ro

Trots det laddade säkerhetsläget på Koreahalvön - och uppgifter om att Nordkorea inom kort kan komma att genomföra tester med missiler som kan nå Japan, så är stämningen bland japaner i allmänhet tämligen lugn, även om en del är oroliga.

Akihiro Sunaga är trots allt lite bekymrad över händelseutvecklingen. Den här gången är uttalandena från Pyongyang lite hårdare, och kommer från en ny oprövad regim, säger den 73-årige tokyobon.

Men förutom utplacerandet av patriotmissiler kring Tokyo syns nästan inget som tyder på att landet kan stå inför en attack -  vardagen pågår som vanligt, människor på väg till och från jobb eller skola, vårvärmen gör att det är ganska fullt på caféerna.

Banktjänstemannen Masamichi Adachi är inte rädd;

– Det är mindre än fem procents risk att Nordkorea kommer att skjuta missiler mot Tokyo, säger han utan att tveka.

Han menar att japanen i allmänhet ser utspelen som ett försök från Pyongyangregimen att få förhandla direkt med USA, inte som ett reellt krigshot.

– För japaner finns naturligtvis  en speciellt aspekt på frågan om det nordkoreanska hotet om att använda kärnvapen. Japan är ju det enda land i historien som har utsatts för en sådan attack vilket gör frågan extra känslig, säger han.

Akihiro Sunaga hoppas att omvärlden nu ska förhandla mot nordkoreanerna, och inte hota med nya sanktioner.

– Det är bättre att stötta Nordkorea med bistånd, tycker han.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".