Kent Härstedt, socialdemokratisk riksdagsledamot har följt Nordkorea i 18 år.

"Sverige planerar inte någon evakuering"

1:19 min

Sveriges ambassad i Nordkoreas huvudstad Pyongyang överlämnade i dag ett EU-gemensamt svar till det nordkoreanska utrikesdepartementet som i förra veckan kallade till sig alla ambassader för att höra om de vill ha hjälp med att evakuera.

I svaret konstaterar EU att Nordkorea har skyldigheter i enlighet med Wien-konventionen att skydda diplomatiska beskickningar och EU-medborgare. I EU:s svar står:

EU delar inte den hotbild som Nordkorea presenterar och bedömer inte att en evakuering är nödvändig. I svaret påminner också EU också om sina internationella förpliktelser att inte framställa eller testa kärnvapen eller missilteknologi.

Enligt Teo Zetterman vid UD:s presstjänst planerar inte Sverige för en evakuering.

Spänningen på den koreanska halvön stiger för varje dag. Enligt flera så är det mycket nära förestående att Nordkorea kommer att testa både långdistansmissiler och även göra ett nytt kärnvapentest.

Men FN har förutom uttalanden inte gjort mycket för att lugna ner stämningen. Att FN är så passivt är mycket oroande enligt socialdemokraten Kent Härstedt som idag också haft kontakt med representanter för Nordkorea.

– Nej, tyvärr inte. Jag har i dag sett att FN gjort ett uttalande, men tyvärr inget initiativ och det är det som behövs idag. Nordkorea upplever sig som enormt inträngda i ett hörn. Det tillsammans med den här spiralen av åtgärder och motåtgärder från bägge sidor. Så det här är en väldigt allvarlig situation där någonting riktigt allvarligt kan inträffa eftersom Nordkorea känner sig så inträngda i ett hörn.

Kent Härstedt har besökt Nordkorea sju gånger de senaste 18 åren och har tät kontakt med landet. Han är van att följa den hårda retorik som nordkoreanerna ofta använder sig av, men säger att den här gången uppvisar nordkoreanerna en desperation och isolering på ett sätt de inte gjort tidigare.

– När det finns så här mycket militär kapacitet och när en part, i det här fallet Nordkorea, känner sig både ensamt och isolerat då blir det extra farligt. När jag talade med dem så sa de att "vi har förlorat allt, vi har förlorat vår förhandlingsfrihet, vår ekonomi och vår värdighet, så vi har ingenting att förlora". Människor, parter och länder som är i den där desperata situationen kan göra något som är jäkligt obehagligt, säger Kent Härstedt.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista