Hollande. Foto: Patrick Kovarik/Scanpix.

Hollande till hård attack mot skatteparadisen

Stridslysten ton
1:40 min

Frankrikes president François Hollande gick i dag till hård attack mot skattefusket i ett försök att rädda sin ställning. Lögnerna från hans tidigare budgetminister Cahuzac, som undanhöll miljontals kronor från skatt, har lett till en kris, som bara djupnar.

François Hollandes opinionssiffror låg redan innan krisen med budgetministern på rekordlåg nivå.

– Vi attackerar skatteparadisen. Vi kräver att de franska bankerna årligen listar sina filialer utomlands och exakt vad de sysslar med, sa president François Hollande.

Samtliga ministrar och parlamentariker ska öppet deklarera sina tillgångar och noggrant granskas av en helt ny särskild myndighet. En särskild överåklagare mot korruption och skatteflykt är också en del i lagförslaget, som kommer den 24 april.

Tonen i dagens tv-framträdande var mer stridslysten än häromdagen, då den franske presidenten också plötsligt framträdde för att rädda sig och sin regering. Men motståndarsidans, högerpartiet UMP:s, Brice Hortefeux såg i dag panik. Nationella Frontens partiledare Marine Le Pen dömde ut kampen mot skatteparadisen som gammal skåpmat och något som världens största länder, G20 gruppen redan har enats om år 2009.

Djävulen sitter i detaljerna, påpekade en kommentator, som undrade hur den finstilta texten kring bankernas öppenhet skulle komma till stånd. Backen uppför efter budgetminister Cahuzacs lögn är mycket brant för Francois Hollande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".