Nya Obamaförslag i statsbudgeten

1:41 min

President Obama lade i dag fram sitt förslag till amerikansk statsbudget för år 2014. För första gången föreslår Obama nu nerskärningar på pensionsområdet för att minska budgetunderskottet.

Det amerikanska systemet innebär att presidentens förslag inte har automatiskt stöd i kongressen, det blir istället till ett nytt diskussionsalternativ efter att republikanerna i representanthuset och demokraterna i senaten redan tidigare röstat fram sina budgetförslag.

Obama hoppas att hans förslag ska kunna fungera som kompromiss som får stöd över partigränserna. För att få med sig republikanerna föreslår han att uppräkningen av bland annat pensionerna ska bli långsammare än vad som hittills varit fallet, ett förslag som många demokrater anser är upprörande.

Annars innehåller hans budgetförslag många tidigare kända inslag som höjda skatter för höginkomsttagare och nerskärningar bland annat inom militären.

Det sammanlagda budgetunderskottet 2014 beräknas till knappt 750 miljarder dollar eller 4,4 procent av BNP, det är mer än en halvering, andelsmässigt, jämfört med hur det var när krisen var som djupast. På tio års sikt räknar Obama med att spara 1.200 miljarder dollar, tillsammans med tidigare beslutade nerskärningar innebär det minskade utgifter under tioårsperioden med mer än 4.000 miljarder dollar.

Budgetunderskottet ska då vara nere i 2,7 procent av BNP, men därefter bär det uppåt igen bland annat till följd av stora pensionsavgångar.

De första reaktionerna från republikanerna till Obamas budgetförslag var vagt positiva - men det är fortfarande helt oklart om politikerna i Washington kan komma överens om budgeten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista