Bo-Göran Bodin och Daniel Öhman. Foto: Stina Gullander/Sveriges Radio
Arkivfoto. Bo-Göran Bodin och Daniel Öhman på Guldspadeprisutdelningen. Foto: Stina Gullander/Sveriges Radio

"Världens finaste grävpris" till Ekots reportrar

Ekots reportrar Daniel Öhman och Bo-Göran Bodin har fått vad som anses vara världens finaste pris för undersökande journalistik.

Det är den internationella organisationen IRE som delar ut 2012 års medalj till Daniel Öhman, Bo-Göran Bodin och deras arbetsledare Rolf Stengård för Saudiaffären, där de avslöjade Sveriges medverkan i att bygga en vapenfabrik i Saudiarabien.

"I en gripande, berättande stil tog reportrarna med lyssnarna på en undersökande resa som ledde till försvarsministerns avgång", står det i motiveringen. Priset delas med CNN.

– Det känns helt fantastiskt och oväntat. Vi har tidigare vunnit fina priser, men att amerikanerna skulle tycka att vår historia var tillräckligt viktig, trodde jag inte. De har så galna skandaler där ändå, säger Bo-Göran Bodin.

Journalisterna har tidigare vunnit Stora Journalistpriset, Prix Europa och guldspade.

Hur många fler priser blir det?
– Nu tror jag inte det blir några fler priser. Det är inte därför vi håller på. Men det är en rolig belöning, säger Bo-Göran Bodin.

I slutet av juni får de ta emot sitt pris i Texas på det amerikanska grävseminariet.

Ekot/Maria Makar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista