Fler asylsökande barn ska få stanna

Maria Ferm (MP): ”Fler barn kommer att få stanna”
0:27 min

Miljöpartiet och regeringen är överens om att från nästa år ändra utlänningslagen så att fler asylsökande barn ska få möjlighet att stanna i Sverige, rapporterar SVT:s Rapport.

Regeringen och MP tror att den ändrade lagstiftningen kan träda i kraft den 1 juli nästa år. Men det blir ingen retroaktiv tillämpning eller övergångsregler.

Barn med ännu inte verkställt utvisningsbeslut kan begära en ny prövning om nya omständigheter framkommit. I den delen är MP och regeringen också ense om att införa lägre och mer generösa krav än i dag för att bevilja barn uppehållstillstånd.

Billström säger att fler barn kommer att få stanna men kan inte, med hänvisning till den individuella prövningen, säga hur många fler.

Parterna säger också att de under våren ska lägga förslag på ändrade regler för arbetskraftsinvandringen som ska minska oskäligt utnyttjande av utländsk arbetskraft. Vidare väntas förslag i fråga om ensamkommande flyktingbarn.

Billströms ambition är att genomföra allt i den migrationspolitiska ramövenskommelsen med Miljöpartiet fram till valet nästa år.

Maria Ferm är flyktingpolitisk talesperson för Miljöpartiet:

 – Vi har kommit överens om att genomföra en förändring av synnerligen ömmande omständigheter till särskilda omständigheter för barn. Vilket innebär att fler barn kommer att få möjlighet att stanna i Sverige. Det här är en väldigt viktig förändring som kommer att betyda mycket för de människor som berörs och det är någonting som vi länge har kämpat för att kunna förändra så att tillämpningen av lagen blir mer generös, säger Maria Ferm.

TT/Ekot

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".