Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

EU-krav befaras höja elpriset

1:20 min

Dyrare el blir följden av de krav som ställs i kommande EU regler. Det menar åtminstone kraftbolagen.

Målet med det regelverk som nu tas fram av EU är att skapa en gemensam  marknad för el, men också klara de utmaningar som en växande andel el från vind och sol innebär.

Det måste tillföras lika mycket el till ledningsnätet som det tas ut, annars kan kraftsystemet kollapsa, och för att klara utmaningen att systemet ska fungera  när andelen vind och sol det vill säga väderberoende elproduktion ökar  håller EU nu på att ta fram gemensamma regler, Johan Lundqvist svensk energi, är med i arbetet med det nya regelverket.

--Två mål med regelverket, del att skapa en inre marknad med el och sen att se till att systemet kan hantera det här stora volymerna förnybart rent tekniskt och driftmässigt.

Bland kraven i förslaget till regelverk märks att  kraftverk, även kärnkraftverk, måste kunna bromsa och gasa. Det vill säga snabbt minska produktionen när det exempelvis blåser mycket och lika snabbt öka när så behövs. Ledningsnät måste delvis byggas om och sammantaget betyder det stora kostnader menar Peter Takacs strategisk rådgivare på  EON.

--Det är svårt att kvantifiera de här kostnaderna och sätta någon absolut summa. Men samtidigt behöver man inte vara en nationalekonom för att förstå att det kommer bli väldigt dyrt och i slutänden är det faktisk kunderna som  får bekosta det hela.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista