Tjänstemännens arbetsmarknad har ljusnat

1:39 min

Aldrig tidigare under 2000-talet har så stor andel av de uppsagda tjänstemän som sökt stöd av Trygghetsrådet fått nytt arbete som nu. Trygghetsrådets vd Calle Leinar ser det som ett tecken på en vändning i konjunkturen:

– Ja, jag tror att vändpunkten är här nu, säger Calle Leinar på TRR Trygghetsrådet.

Hur ser ni det när det gäller tjänstemännens arbetsmarknad?

– Antalet uppsagda ökar inte längre och fler och fler av de som vi stöttar går vidare och får ett nytt jobb. Och att ”all time high” är nu i mars är ett väldigt positivt tecken, säger Calle Leinar.

Drygt 4 900 uppsagda tjänstemän sökte stöd hos TRR Trygghetsrådet under årets första kvartal. TRR är en omställningsorganisation samägd av fack och arbetsgivare.

Under kvartalet fick 88 procent av de arbetssökande nytt jobb, och under mars var siffran 91 procent vil ket är den bästa marsmånaden på hela 2000-talet.

Antalet uppsagda tjänstemän som vänt sig till TRR har alltså planat ut från i höstas då det var en kraftig ökning. Tiden från det att människor sägs upp till att de får nytt jobb har också blivit kortare och TRR:s vd Calle Leinar lyfter fram de mindre företagens betydelse:

– Vi ser nu att de är lite mindre osäkre och det leder till att man fattar de här besluten om anställning. Och det är många små- och medelstora företag som tillsammans utgör en stor del av svensk arbetsmarknad, säger Calle Leinar.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista