Att det finns problem på arbetsmarknaden märks både på kort, men framför allt på lång sikt. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Dystert på den svenska arbetsmarknaden

2:11 min

Arbetslösheten ligger kvar på en hög nivå, och de som varit arbetslösa länge fortsätter att öka. Det visar ny statistik från Arbetsförmedlingen om arbetsmarknaden som kom på torsdagsmorgonen.

6 600 personer varslades om uppsägning, det är 1 600 fler än i mars 2012 men den långsiktiga trenden för varslen är nedåtgående.

Att det finns problem på arbetsmarknaden märks både på kort, men framför allt på lång sikt.

Arbetsgivarna anmälde 7 000 färre lediga platser. Nedgången för lediga jobb märks över hela linjen men var särskilt stor för verkstadsindustrin, bygg- och transportsektorn.

231 000 av de nu inskrivna har varit utan jobb i minst sex månader, och de som varit arbetslösa i ett år eller mer ökade med 11 000 personer i mars.

Men det finns också ljusglimtar på arbetsmarknaden. Andelen uppsagda tjänstemän som fått nytt arbete via Trygghetsrådet är rekordhög, och vd Calle Leinar ser det som en vändning i konjunkturen:

- Ja, jag tror att vändpunkten är här nu, säger Calle Leinar på TRR Trygghetsrådet.

Hur ser ni det när det gäller tjänstemännens arbetsmarknad?

– Antalet uppsagda ökar inte längre och fler och fler av de som vi stöttar går vidare och får ett nytt jobb. Och att "all time high" är nu i mars är ett väldigt positivt tecken, säger Calle Leinar.

Drygt 4 900 uppsagda tjänstemän sökte stöd hos TRR Trygghetsrådet under årets första kvartal. TRR är en omställningsorganisation samägd av fack och arbetsgivare.

Under kvartalet fick 88 procent av de arbetssökande nytt jobb, och under mars var siffran 91 procent vilket är den bästa marsmånaden på hela 2000-talet.

Mette Rehnström vars tjänst på Arla flyttade utomlands för drygt ett år sedan märkte att det blev lättare med jobbsökandet efter årsskiftet. Nu har hon fått nytt arbete:

– Jag tycker att det både finns fler jobb att söka och jag har också haft en bättre diskussion med rekryterare. Jag har kommit på fler intervjuer och jag har fått ett större intresse från företag som jag kontaktat. SÅ det finns ett större utbud helt enkelt, säger Mette Rehnström.

Och så har du ju också fått ett jobb.

– Jag, jag har fått ett jobb. Det är väl det viktigaste av allt, säger Mette Rehnström.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista