Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

50 000 ton misstänkt hästkött återkallas

1:15 min

Ytterligare kött som sålts i Sverige kan vara hästkött fastän det märkts som nötkött. Nederländska myndigheter har i kväll återkallat 50 000 ton kött som misstänks innehålla hästkött.

Att det är så mycket kött beror på att kött sedan ett par års tid återkallas, det säger Louise Nyholm, statsinspektör på livsmedelsverket.

– Kort sagt handlar det om ett företag som inte skött sig under ganska lång tid och som har blivit uppmanat av de nederländska myndigheterna att samla in allt det kött som de har sålt vidare på marknaden under två år. Det är därför det rör sig om så mycket kött, säger Louise Nyholm, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

På torsdagen kommer de svenska myndigheterna att kontakta de 25 svenska återförsäljare som fått del av köttet och be dem om att dra tillbaka det kött som sålts vidare. Det handlar om styckat rått kött som enligt innehållsdeklarationen ska vara nötkött men där delar alltså visat sig vara hästkött.

Köttet kan ha sålts vidare genom kedjan till restauranger, charkuterier, färdigmatsindustrin eller vanliga matbutiker. Om köttet redan blivit till mat eller ligger kvar i frys- eller kyldiskar är oklart, men enligt de nederländska myndigheterna ska det åtminstone inte vara farligt att äta.

Det utbredda fusket med kött, säger Louise Nyholm, tyder på att myndigheterna inte varit tillräckligt skärpta.

– Vi kontrollmyndigheter måste bli bättre på att hitta fusk och våra kontroller måste vara avskräckande för att det inte ska vara värt att fuska. Uppenbarligen är det inte så i dag.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista