Det är illa att det även i fortsättningen kommer att krävas synnerligen ömmande omständighet för vuxna asylsökande, menar Flyktinggruppernas Riksråd. Foto: Scanpix.

Ny asylöverenskommelse får både ris och ros

1:35 min

Miljöpartiets och regeringens överenskommelse om asylsökande barn välkomnas av humanitära hjälporganisationer. Men flera är också kritiska till att det inte gäller vuxna och att det dröjer över ett år innan de nya generösare reglerna träder i kraft.

– Det här är något som vi har efterfrågat länge, vad vi ställer oss lite frågande till här är ju varför det ska ta så lång tid för det första, men sedan så tycker vi också att det här är en ändring som bör gälla alla, oavsett ålder. Vår stora kritik har ju bland annat gällt att svårt sjuka personer inte får tillstånd att stanna, säger Anki Carlsson, som ansvarar för migrationsfrågor på Röda Korset.

Enligt överenskommelsen mellan Miljöpartiet och regeringen kommer också asylsökande barn som överklagar ett negativt beslut att få en chans till en generösare prövning. Fler barn kommer att få stanna i Sverige enligt Miljöpartiet och regeringen.

FARR, Flyktinggruppernas Riksråd, välkomnar också förändringen och förstår inte varför det måste ta över ett år att ändra lagen.

Det är illa att det även i fortsättningen kommer att krävas synnerligen ömmande omständighet för vuxna asylsökande, säger FARR:s ordförande Sanna Vestin:

– Det här med ”synnerligen ömmande omständigheter” det innebär ju för vuxna ännu hårdare än för barn, det är ju i princip så att man ska dö under flygresan för att det ska räknas som en ”synnerligen ömmande” omständighet för vuxna och det är inte riktigt mänskligt, säger hon.

Är det många personer som kommer att påverkas av det här nu som gäller barn?

– Det är väldigt svårt att säga. Det här handlar inte om volymer. Det är inte frågan om stora mängder, men det är fråga om personer som far mycket illa, säger Sanna Vestin.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista