Foto: Jin Lee/Scanpix.

Starkt uppåt på börserna i New York

New York-börserna fortsatte rejält upp på onsdagen. Dow Jones industriindex steg 0,9 procent medan Nasdaqs kompositindex ökade 1,9 procent.

Alla sektorer handlades uppåt men teknikaktier gick bäst. Tungviktare som Cisco och Intel steg båda med 2,3 procent.

Uppgången tog fart sedan protokollet från Federal Reserves senaste räntemöte släpptes. Det innehöll inget som rubbade investerarnas förtroende för att Fed kommer att fortsätta med åtgärder för att stötta ekonomin.

När det gäller den omstridda amerikanska budgeten presenterade Vita huset sitt budgetförslag för 2014 under onsdagen. Det är ett förslag som varit mål för hätsk debatt i USA redan innan det lades fram.

Budgeten avser kapa USA:s budgetunderskott under de kommande tre åren bland annat genom att tvinga miljonärer att betala mer i skatt och föreslagna besparingar.

Målet med budgeten är att minska USA:s budgetunderskott med över 1 800 miljarder dollar under de kommande tio åren. Tillsammans med tidigare insatser skulle man då minska underskottet med över 4 000 miljarder dollar, vilket enligt både republikaner och demokrater vore acceptabelt. Bland annat skulle 400 miljarder sparas inom vården.

Samtidigt är förslaget i det närmaste en pappersexercis givet de mycket små chanserna att det faktiskt antas i det politiskt delade Washington.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista