Under 2012 var antalet fall av dödligt våld i Sverige 68. Foto: Adam Ihse/Scanpix.

Bakgrund: Det dödliga våldet minskar i Sverige

Risken för utlandsfödda kvinnor att mördas i Sverige är betydligt större än för svenskfödda kvinnor, visar ny forskning. Men generellt sett är våld med dödlig utgång betydligt mindre vanligt i Sverige än på många håll i världen.

Det dödliga våldet har hållit sig på en stabil nivå i Sverige. De senaste 20 åren har mord, dråp och misshandelsfall skördat i snitt 95 offer per år, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå). Trenden är liksom i övriga Europa en viss minskning.

Under 2012 dödades 68 personer i Sverige, vilket är den lägsta siffran sedan Brå började sin årliga granskning. 2011 noterades 81 fall, under 2010 var siffran 91.

Sverige utmärker sig i Europa som ett av de länder med den lägsta nivån av dödligt våld. Europa ligger i sin tur bättre till än länder i Afrika, Nord- och Sydamerika.

I Sverige är dödligt våld inom familjen eller förhållandet vanligast, och den oftast förekommande brottsplatsen är bostaden.

Varje år dödas i genomsnitt 23 kvinnor i Sverige inom släkten eller familjen, enligt Brå. Däremot har inte det dödliga våldet mot kvinnor ökat.

Brottsförebyggande rådet konstaterar att gärningsmannen i 75 procent av alla kända fall med dödlig utgång är släkt eller bekant med offret. Antalet fall där gärningsmannen varit okänd för offret rör sig om ett tiotal per år.

Omkring 80 procent av alla mord, dråp och misshandelsfall med dödlig utgång blir uppklarade i Sverige.

Fakta: Dödligt våld i Sverige 2012

68 mord, dråp eller konstaterade fall av misshandel med dödlig utgång.
I nästan sju av tio fall var offret en man.
I vart fjärde fall användes skjutvapen, en högre andel än tidigare.
Storstadslänen Stockholm, Västra Götaland och Skåne är överrepresenterade i statistiken vad gäller dödligt våld.
Källa: Brå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista