En syrisk flicka i Aleppo som skadats i regimens flygattacker. Foto: Scanpix.

"Regimen attackerar avsiktligt syriska civila"

Människorättsorganisationen Human Rights Watch, HRW, anklagar i en ny rapport den syriska regimen för möjliga krigsbrott på grund av de upprepade flygräder där tusentals civila dödas och skadas.

Enligt organisationen har långt över 4 000 civila dödats i attacker som sägs sikta på rebeller, men som enligt HRW även handlar om dels avsiktliga angrepp på civila, och dels urskillningslösa flygbombningar som inte gjort skillnad på civila och militära mål.

Trots stora civila dödstal beskriver HRW skadorna mot rebeller som "minimala" i de fall gruppen undersökt.

Rebeller anklagas samtidigt för att inte ha vidtagit alla rimliga åtgärder för att hålla sina styrkor borta från civila.

Totalt har 59 "olagliga" attacker dokumenterats i rapporten. Dessa Attacker i provinserna Aleppo, Idlib och Latakia har undersökts under andra halvan av 2012. Samtliga ligger i områden kontrollerade av rebeller då HRW inte fått tillträde till regeringskontrollerade områden.

– Dessa olagliga flygbombningar har dödat och skadat många civila och sått förstörelse, skräck och fördrivit folk", skriver HRW:s Ole Solvang.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista