1 av 3
En tjock ståldörr skyddar skyddsrummet i sydkoreanska Papyung-myun. You Cho Ja, kommunansvarig, visar hur man förberett sig ifall det blir krig med Nordkorea. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio
2 av 3
You Cho Ja, kommunansvarig i sydkoreanska gränssamhället Papyung-myun nära Nordkorea. Hon visar ett underjordiskt skyddsrum som är redo ifall krig skulle utbryta. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio
3 av 3

Sydkoreaner tar krigshot med ro

Sydkorea har höjt sin militära beredskap inför en förväntad nordkoreansk raketprovskjutning. Upp till fem raketer verkar redo att avfyras. Men många vanliga sydkoreaner verkar ta det förhöjda krigshotet med ro.

Med sin väldiga nyckelknippa öppnar You Cho Ja ståldörren till skyddsrummet i samhället Papeong-myun. Ett samhälle med 4 300 invånare, alldeles invid den nordkoreanska gränsen.

You Cho Ja, som är kommunens ansvariga här, visar ficklampor och gasmasker och mediciner som lagras därnere. Men inga livsmedel, inget vatten.

– Om något händer så hämtar vi snabbt dit mer förnödenheter, säger hon. Vi har förberett allt men folk som bor här är inte särskilt oroliga, säger You, som är född här.

Hon berättar hur hon som ung brukade se propagandaskyltarna som Nordkorea tidigare hade på sin sida av gränsen.

Det har varit spänt förut genom åren. Men inget har hänt, så folk tror inte att det kommer att bli något krig den här gången heller berättar You. Det finns tolv sydkoreanska militärförläggningar i det här området.

I ett varuhus i gränsstaden Paju är hyllorna fullpackade med mat och vatten. Inga tecken alls på hamstring här.

– Jag har inte förberett någonting alls, säger en kund här. Om det blir krig så dör vi alla ändå.

Flera jag talar med i Sydkoreas gränstrakter, där man kan se Nordkorea med blotta ögat, tror inte att risken är större att de drabbas än någon annan del av landet.

De tror inte på någon plötslig invasion från Nordkoreas armé, som är en av världens största.

Men oron är större på sydkoreanska öar nära Nordkorea. 2010 besköts de med artilleri och fyra människor dog.

Kim Yeon Sook på ön Yeonpeong-do, bara kilometer från Nordkorea, berättar på telefon att öborna där är mycket oroliga nu.

– Vi är rädda och känner att vi inte är tillräckligt skyddade från attack.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista