Arkivfoto: David Zalubowski/Scanpix.

Miljontals japanska bilar återkallas

Fyra japanska biltillverkare - Toyota, Nissan, Mazda och Honda - återkallar runt tre miljoner bilar världen över, efter att man upptäckt problem i bilarnas krockkuddar.

Enligt en talesperson för Toyota innebär felet att vissa av bilarnas krockkuddar på passagerarplatsen i framsätet inte blåses upp när de ska.

För Toyota innebär beslutet att 1,7 miljoner bilar återkallas, bland dem 490 000 i Europa.

I Sverige rör det sig om cirka 10 000 Toyotabilar av olika märken av årsmodeller 2001 - 2004. De hittills upptäckta felen rör höger krockkudde och baseras på några rapporterade fall runt om i världen.

– Det är eventuellt inte full funktion på den, säger Bengt Dalström på Toyota Sweden.

De aktuella bilägarna världen över kommer nu att kallas till Toyotas återförsäljare.

– Det här är en global återkallelse och den berör alla regioner som vi gör affärer med, sade en talesperson för Honda, som återkallar 1,1 miljoner bilar.

Felet i krockkuddarna beror enligt Toyota på en felaktigt monterad komponent som kan göra att fläkten som blåser upp kudden inte fungerar, eller orsaka bränder i kupén. Hittills finns dock inga exempel på att det inträffat, uppger talespersonen.

Sammanlagt handlar det om 3,4 miljoner bilar.

TT-Reuters-AFP

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista