Fortfarande hittas tusentals döda i Aceh

I Aceh i Indonesien är arbetet med att begrava alla döda efter jordbävningen och tsunamin långt ifrån över. Dagligen hittas nu över 1 000 döda människor och de flesta av dem begravs snabbt i massgravar.

Lastbilen backar upp till en sex meter djup grav som grävts med grävskopa. Männen på flaket räknar till tre och hivar ner de döda människorna. Det tar bara några minuter så ligger 30 kroppar i sanden därnere. En del i plastpåsar, andra inrullade i mattor.

– Vi brukar hitta mellan 100 och 150 kroppar varje dag, säger Yusuf, en av volontärerna som jobbar här i Banda Aceh.

Miserabelt arbete
De gräver i gyttjan, letar i stinkande vattensamlingar och hittar kroppar under betongblock och i hopknycklade bilar. Det är ett miserabelt arbete. Liken är i obeskrivligt skick, lukten är kväljande.

Men volontärerna jag talar med verkar glada och stolta över sin insats. Många av dem tillhör islamiska grupper, åtskilliga kommer från avlägsna hörn av Indonesien.

1 000 döda hittas varje dag
Hittills har man hittat och begravt 105 000 kroppar. Fortfarande saknas 127 000 människor, enligt Indonesiens myndigheter. Varje dag hittar man väl över ett tusen kroppar, många av dem också inne i staden Banda Aceh.

Yusuf, som kommer från staden Solo långt från Aceh, säger att han kom hit eftersom han hörde att människorna här behöver hjälp.

Nils Horner, Banda Aceh
nils.horner@sr.se