Usel månad för klädhandeln

Branschordförande: "Kommer ta igen i april"
1:14 min

Det gick riktigt dåligt för kläd- och skohandeln i mars. Det kalla vädret bidrog till ett kraftigt försäljningstapp.

Det är usla siffror som Svensk Handel Stil i dag publicerar. Skoförsäljningen rasade med nästan 23 procent i mars jämfört med mars förra året. Och försäljningen av kläder minskade med 7,8 procent jämfört med förra året. 

Det kalla vädret förklarar en del av försäljningsraset. Resten vill Svensk Handel Stil förklara med att mars i år innehöll ovanligt många röda dagar, då handlar inte folk lika mycket kläder och skor som vanligt.

Men Mikael Sandström, branschordförande i Svensk Handel Stil, är inte glad över siffrorna.

– Det har inte varit någon speciellt lysande utveckling under en längre tid, men jag tror att vi ser en bottenformation. Jag tror att vi kommer att se bättre siffror i år.

– Men skoförsäljningen gick ändå ner nästan med 23 procent, det är dåligt även med tanke på att det var många röda dagar och dåligt väder.

– Ja, det är jättedåligt. Men man ska inte glömma bort att de ökade med 10 procent i mars förra året och tappade 20 procent i april förra året. Så de kommer att komma igen i april, det är jag övertygad om, säger Mikael Sandström.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".