Abdulbaset Sieda sitter i ledningen för oppositionskoalitionen Syriska nationella rådet. Foto: Alastair Grant/Fredrik Persson/Scanpix

Växande syrisk oro för islamistiska extremister

1:56 min

I Syrien ökar oron för att det militära motståndet blir alltmer dominerat av islamistiska extremister. Samtidigt försöker oppositionen äska ökat militärt stöd hos västmakterna på dagens G8-möte i London. Det berättar Abdulbaset Sieda, som sitter i ledningen för oppositionskoalitionen Syriska nationella rådet.

– Naturligtvis behöver man vapen. Inte för att attackera utan för att vi ska kunna försvara oss mot raketer och flygplan och tanks, och så vidare.

Samtidigt verkar de nu öppet al Qaida-kopplade delarna av motståndet bli starkare i norra Syrien. Finns det inte en risk att Väst stärker terrorister om man ger vapen till oppositionen?

– Nej, jag tror västvärlden vet precis vad som pågår på marken. Det finns Jabhat al-Nusra och det finns de andra grupperna – och de andra grupperna är i majoritet.

Organisationen Jabhat al-Nusra, som Abdulbaset Sieda nämner, är den jihadistiska motståndsrörelse som haft störst militära framgångar i Syrien, och som igår gick ut och öppet förklarade sig affilierade med terroronätverket al-Qaida. Jabhat al-Nusra ska bland annat ha tagit kontroll över viktiga oljekällor och andra ekonomiska installationer i norra Syrien.

Enligt Abdulbaset Sieda beror framgångarna på att Jabhat al-Nusra varit mycket skickligare på att få ekonomiskt och mlitärt stöd än den sekulära oppositionen, vilket man nu alltså försöker åtgärda, i London.

I vilket fall tror Abdulbaset Sieda att den öppna kopplingen till al Qaida kommer bromsa Jabhat al-Nusras framgångar.

– I dagsläget, när de förklarat att de är en del av al-Qaida, det är något som kommer att bli annorlunda. Jag tror att de tidigare haft anhänger bland folket, men i nu kommer de att förlora stöd, säger Abdulbaset Sieda, som sitter i ledningen för oppositionskoalitionen Syriska nationella rådet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista