Få fälls för arbetsmiljöbrott

"Benägenhet att se det som olyckor"
1:55 min

En ny rapport visar att två procent av polisanmälningar om arbetsmiljöbrott leder till fällande domar. Att så få arbetsgivare döms är allvarligt, tycker Arbetsmiljöverkets chefsjurist Anna Middelman.

– Jag tror man har en benägenhet att se det som olyckor och inte som att någon har brustit i sitt ansvar, säger hon.

Varför är det ett problem att få fälls för arbetsmiljöbrott?

– Problemet är ju att det inte får några konsekvenser att bryta mot de lagstadgade skyldigheterna. Och när någon skadas i arbetet får det allvarliga konsekvenser för den enskilda individen och samhället i stort.

Arbetsmiljöbrott kan handla om enklare kläm- eller fallskador eller allvarliga händelser som leder till arbetstagares död. Det är arbetsgivaren som är ansvarig för arbetsmiljön, men i domstol verkar det svårt att bevisa att någon varit så oaktsam att den kan pekas ut som vållande till en skada.

Kriminologer på Stockholms universitet har bland annat tittat närmare på polisanmälda arbetsmiljöbrott och domar mellan 2006 och 2010. Av 6 152 anmälningar var det 124 som ledde till fällande domar, runt två procent. Till bilden hör också att polisanmälda arbetsmiljöbrott ökade kraftigt under perioden.

Arbetsmiljöverkets chefsjurist Anna Middelman säger att mycket har hänt sedan åklagarmyndigheten fick specialister på arbetsmiljöbrott, men hon saknar en del hos polisen.

– Vi bidrar i utbildningar av poliser så att de ska få kunskap om arbetsmiljöbrott. Det handlar också om att hitta samarbetsformer som gör det lättare att utreda och få en fällande dom när det är ett brott.

Tydligare prioriteringar av arbetsmiljöbrott och hårdare straff tror Anna Middelman är nyckeln till att fler fällande domar.

– Men oftast om någon skadar sig, trillar ned från ett tak eller någonting annat, borde man fundera på om arbetsgivaren kunde ha förutsett och förebyggt skadan, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".