Oklart vad formulering i asyluppgörelse innebär

"Synnerligen" har blivit "särskilt" ömmande skäl
1:59 min

Hur många fler barn som får stanna i Sverige efter den nya uppgörelsen mellan Miljöpartiet och regeringen är oklart. En ny formulering skapar frågetecken.

Förra året fick nästan 800 barn uppehållstillstånd i Sverige på grund av "synnerligen ömmande skäl". Enligt den nya överenskommelsen ska det i stället heta "särskilt ömmande skäl". Fredrik Beijer är tillförordnad rättschef på Migrationsverket.

– "Synnerligen" är en signal om att det bara gäller i yttersta undantagsfall. När man använder ordet "särskilt" är det inte den signalen längre. Men sedan kan lagtext utformas på många olika sätt, så att mer än så går inte att säga, säger Fredrik Beijer, tillförordnad rättschef på Migrationsverket.

Moderaterna har in i det längsta hållit emot att förändra reglerna för ömmande skäl i utlänningslagen, trots att de mindre partierna i alliansregeringen och Miljöpartiet länge har velat göra det. Den här vintern har hela samarbetet mellan alliansregeringen och Miljöpartiet varit hotat, bland annat på grund av just den här frågan. Kompromissen blev alltså att förändringen bara gäller för barn och därmed deras föräldrar.

Statsminister Fredrik Reinfeldt är nöjd med uppgörelsen.

– Ska man kunna ha en trovärdig, rättssäker och ordnad asyl- och migrationspolitik så måste den också samtidigt vara generös för att inte skapa stora skuggsamhällen.

Men det här har inte Moderaterna velat ändra på tidigare. Varför har ni ändrat er nu?

– Därför att har man bara 30 procent av väljarna bakom sig måste man erkänna att man är öppen för samtal och kompromisser med andra. Det erkänner Moderaterna, säger Fredrik Reinfeldt.

Sverigedemokraterna beklagar i dag överenskommelsen som gör att fler flyktingbarn får stanna. Men både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet välkomnar uppgörelsen, även om de hellre hade sett att de nya reglerna skulle gälla även för vuxna som inte har barn. Christina Höj Larsen är Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson.

– Beskedet i går innebär ju till exempel att människor som 91-åriga Ganna som var både senildement och blind fortfarande inte kommer att få stanna, eftersom det här bara gäller barn, säger Christina Höj Larssen.

Vänsterpartiet brukar stå nära just Miljöpartiet i de här frågorna. Hur påverkar det här era möjligheter att samarbeta framöver?

– Jag är övertygad om att vi tillsammans kan skapa en mycket bättre migrationspolitik 2014, säger Christina Höj Larsen.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".