Kritik: Must slarvar med personuppgifter

Känsliga uppgifter om människors sexuella läggning, religion och politiska uppfattning sparas ofta i den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten Musts datorer utan anledning.

Datainspektionen är mycket kritisk och kräver att bristerna ska vara åtgärdade om ett halvår.

Must är en av de myndigheter i Sverige som har de mest långtgående rättigheterna att samla in och bearbeta personuppgifter och ofta av de mest känsliga slaget.

Datainspektionen konstaterar efter en granskning att Must inte prövar om de insamlade uppgifterna är relevanta eller nödvändiga för underrättelsetjänstens verksamhet, vilket är ett lagbrott.

– Vi saknar en rutin som innebär att den insamlade informationen gås igenom och att det görs en bedömning om kraven för att spara den uppfylls, säger Mikael Ejner, IT-säkerhetsspecialist på Datainspektionen.

Det gäller framför allt särskilda känsliga uppgifter som till exempel sexuell läggning, politisk hemvist och religion.

– I lagen står det att man bara får behandla den typen av känsliga uppgifter om det är absolut nödvändigt och då krävs förstås också att materialet granskas och bedöms. Som det är nu läggs uppgifterna in i Musts IT-system utan analys såvitt vi har kunnat se, säger Mikael Ejner.

Sammanlagt riktar Datainspektionen kritik på fem punkter som Must måste ha åtgärdat senast 30 september i år.

"Must har redan påbörjat arbetet med att se över metoder och utbilda personal", skriver Försvarsmakten på sin hemsida.

TT har sökt Försvarsmakten och Must utan att lyckas nå en företrädare.

I en kortfattad skriftlig kommentar säger Filip Ingelsson, stabschef vid Must:

"För att minimera risken för felaktig behandling av personuppgifter i utförandet av vårt uppdrag kommer vi att se över våra rutiner och datasystem".

Han fortsätter med att konstatera att "externa granskningar är ett viktigt stöd i arbetet att säkerställa att Must följer lagar och förordningar".

Ett arbete ska redan ha inletts för att se över metoder och utbilda personal i personuppgiftsbehandling.

TT

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Fakta: Detta är Must

Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) är en avdelning på Försvarsmaktens högkvarter. Must har huvudansvar för att klarlägga säkerhetshot mot Försvarsmakten. Det kan handla om främmande underrättelseverksamhet (spioneri och signalspaning), kriminalitet, terrorism, sabotage och subversion.

Avdelningen bedriver också försvarsunderrättelsearbete till stöd för svensk utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik.

Budgeten för 2012 var 693 563 000 kronor.

Cirka 30 procent av personalen utgörs av officerare och resterande 70 procent av civil personal.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista