MP:s ekonomiske talesperson Per Bolund. Foto: Janerik Henriksson /Scanpix

MP svänger om ungdomsjobben

Miljöpartiet är inte längre motståndare till halverade arbetsgivaravgifter för unga. Statsminister Reinfeldt ser en spricka i oppositionen. Inget nytt, svarar MP.

Tidigare har det funnits en enad front, S, MP och V, som vid en valseger velat avskaffa Alliansregeringens grepp för att få ner ungdomsarbetslösheten. Men nu svänger alltså MP, rapporterar SVT.

– I ett läge när vi har en så hög arbetslöshet så ser vi inte att det är en bra idé att riva upp den här reformen, säger MP:s ekonomisk-politiske talesperson Per Bolund till TT.

Men det behövs mer:

– Regeringen är alldeles för passiv, det behövs ytterligare åtgärder. Vi vill bland annat ge kommunerna ett större ansvar och mer resurser för att bekämpa ungdomsarbetslösheten, säger Bolund.

Statsminister Fredrik Reinfeldt välkomnar MP:s svängning.

-Det väcker framför allt frågor om hur ett rödgrönt budgetalternativ ska se ut, för partiet vill inte ha höjda arbetsgivaravgifter för unga och inte heller fördubblad restaurangmoms - då faller ju hela finansieringen av den socialdemokratiska budgeten, säger han till SVT.

Men Bolund avvisar att någon ny spricka har uppstått.

– Vi hade sänkta arbetsgivaravgifter på 17 miljarder i den senaste budgeten och det har ju Socialdemokraterna aldrig haft. Så vi har skilt oss åt i den här frågan redan tidigare.

Olle Lindström/TT

Faktaruta: Arbetsgivaravgift

  • 2009 halverade regeringen arbetsgivaravgiften för unga under 26 år. Syftet var att det skulle bli billigare att anställa unga och på så vis sänka ungdomsarbetslösheten.
  • Åtgärden har fram tills i dag kritiserats av en enad opposition, som ett dyrt och trubbigt sätt att få ner ungdomsarbetslösheten.
  • Arbetsgivaravgiften ligger i dag på 31,42 procent av lönen. För ungdomar under 26 år är arbetsgivaravgiften nedsatt till 15,49 procent.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista