Tsunamioffers anhöriga till Thailand

På tisdagen återupptas chartertrafiken till det katastrofdrabbade området i Thailand. De svenska myndigheterna tror att detta innebär att fler anhöriga nu reser dit för att söka upp platser där familjemedlemmar försvann i flodvågen.

Göran Schnell som är svensk insatschef i Thailand är beredd på att uppemot 70 anhörigfamiljer kommer till Thailand den här veckan.

– Det är svårt att börja bearbeta den här sorgen om man inte får svar på ett antal rent faktamässiga frågor, säger Göran Schnell.

– Man undrar till exempel hur thailändska myndigheter skötte arbetet de första dagarna, hur har sökarbetet gått till, har man sökt inom alla områden, vad vet man och så vidare. Och sedan har man andra frågor om hur identifieringsarbetet går till, hur pass säkert är det att man kommer att hitta just min anhörig och kunna identifiera den?

– De här frågorna är det väldigt viktigt att det är personal som har legitimitet som kan svara de anhöriga.

Kommer ni att ordna så att de anhöriga får komma dit där deras kära omkom?

– Den här gruppen med en brandman, en polis och en krisstödjare har ett första samtal med familjen ifråga och sedan får de faktiskt själva bestämma vad de vill göra. Vill de besöka platsen, vill de besöka det sjukhus där de kanske vårdades, vill de få närmare information om hur identifieringsarbetet går till så erbjuder vi det tillsammans med olika sorters transporter säger Göran Schnell svensk insatschef i Thailand.

Camilla Kvartoft
camilla.kvartoft@sr.se