Tre år efter oljekatastrofen i Mexikanska golfen mötte Carl-Henrik Svanberg, ordförande i BP, många kritiska röster på BP:s bolagsstämma i London. Foto: Adam Ihse/Eric Gay/Scanpix

Massiv kritik efter oljekatastrofen

2:01 min

Det var heta känslor på BP:s bolagsstämma i London, tre år efter den stora Bluewater Horizon-katastrofen i Mexikanska golfen.

Brittiska oljejätten BP håller bolagsstämma i London i dag. Det är tre år sedan oljekatastrofen i Mexikanska golfen och BP har betalat miljarder dollar i skadestånd och fortfarande pågår det juridiska processer. På stämman i dag var det heta känslor när drabbade från kust-och fiskesamhällena i golfen ställe frågor och ordförande Carl-Henrik Svanberg fick det hett om öronen.

Det var många kritiska röster på stämman och kritiken och inläggen handlade om att de direkt drabbade ännu inte hade fått ersättning för skadorna, de många miljarder dollar som hittills har betalats ut hade gått direkt i advokaternas fickor.

Det är ju tusentals jurister som enligt amerikansk tradition och modell är inkopplade i skadeståndsprocesserna.

Andra frågade varför BP:s direktörer själva aldrig hade rest ner till katastrofområdet. De kritiska frågorna rev ner applåder från den välbesökte bolagsstämman. Hade BP nu ändrat i sitt säkerhetstänkande? Fanns det en annan säkerhetskultur nu?

Svenske Carl-Henrik Svanberg är ordförande i BP. Han och vd Bob Dudley, som efterträdde vd:n vid katastroftillfället, Tony Hayward, hade fullt upp med att försöka svara och förklara. BP:s direktörer hade visst besökt golfkusten och väldigt ofta dessutom.

De fick stöd av andra aktieägare som hävdade att de gigantiska summor BP redan har betalat ut med råge, överstiger de faktiska kostnaderna för skadorna längs kusten.

BP:s situation som bolag i dag, tre år efter katastrofen, är bekymmersam.

Vd:n sa att katastrofen hade skakat om bolaget så att det nästan hade gått under. Kalla fakta talar för sig, börsvärdet är två tredjedelar av värdet före katastrofen. Tillgångar för 38 miljarder dollar har sålts för att kunna betala skadestånden. Beräknad kostnad för alla skadestånden ligger på 40 miljarder dollar.

Och BP kanske aldrig kommer tillbaka till storleken från fornstora dagar.

Med 94 procent av aktieägarna bakom sig blev Carl-Henrik Svanberg omvald som ordförande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista